Miből tudhatod,hogy kimerült a lelked?

A tested számtalan okból fáradhat el. Mégis, amikor kimerültnek érzed magad, egyáltalán nem biztos, hogy a tested fáradt. A lélek legalább annyira kimerülhet, mint a test. Hogy milyen jelek figyelmeztetnek erre? Íme a legjellemzőbb 13.

Az alvás önmagában nem segít, amikor lelki fáradtságot és kimerültséget érzel. Az is előfordulhat, hogy valójában nem tudod pontosan, mi a gond veled, csak azt érzed, valami megbillent benned. Amikor a lelked fáradt, hiába eszel, hiába figyelsz a testedre, mégis enerváltnak, kedvetlennek érzed magad. Az is lehetséges, hogy alszol nyolc órát, idejében ébredsz, mégis fizikai fáradtságot érzel.

Ha úgy gondolod, hogy a lelked kimerült, érdemes ennek az okát mielőbb kiderítened. Betegségekhez is vezethet ugyanis a lelki kimerültség. Csak kevesen vannak, akik tudatosan figyelnek a lelkük hangjára, akik maguk is felismerik a jeleket. Segítségül felsoroljuk a legjellemzőbbeket. Olvasd el figyelmesen a listát, ha bármelyiket tapasztalod magadon, akkor itt az ideje, hogy lelki és testi egészséged érdekében nagyobb változtatásokat tégy az életedben.

 1. Nem szereted magad.
 2. Ragaszkodsz azokhoz az emberekhez, akik semmi jót nem tesznek veled, akik elveszik az energiádat, akikkel mielőbb érdemes lenne megszakítanod a kapcsolatot.
 3. Még mindig ragaszkodsz olyan dolgokhoz is, amelyek pedig már nem szolgálnak téged.
 4. Akkor is igent mondasz, amikor pontosan tudod, hogy nemmel kellene válaszolnod.
 5. Másokat helyezel a saját igényeid elé.
 6. Magadhoz sem vagy őszinte.
 7. Hagyod, hogy mások kihasználjanak, visszaéljenek a kedvességeddel.
 8. Még mindig megteszel olyasmit is, ami ellenkezik a céljaiddal.
 9. Nem tudod elengedni a múltat.
 10. Rettegsz a jövőtől.
 11. Zűrös az életed.
 12. Nem vállalod a felelősséget, kifogásokat keresel, amikor valami helytelen dolgot tettél.
 13. Nem tanulsz a hibáidból.

Ezt teheted, amikor kimerült a lelked

A felsoroltak rendkívül károsíthatják a lelkedet, könnyen depresszióhoz vezethetnek. Amikor a lelked kimerült, lehetőség szerint minél többet próbálj meg pihenni, lazítani. Próbálj meg olyan dolgokat tenni, amelyek örömmel töltenek el. Az öröm, a szeretet érzése ugyanis üzemanyagként hat a lelkedre.

Hogy ismét feltölthesd magad, érdemes minél többet meditálnod vagy sétálnod a természetben. Az illóolajos, lazító masszázs, de akár a szaunázás is csodákat tehet. Bármit is próbálsz, a lényeg, hogy érezd jól magad, hogy figyelj a belső érzetekre. A feltöltődés nem halad egyik napról a másikra, hiszen az sem egyik napról a másikra történt, hogy idáig jutottál. Engedd meg magadnak a lazítást, engedd meg magadnak a feltöltődést. A zenehallgatás, a tánc, a mozgás szintén sokat segíthet, hogy hangulatod minél előbb a régi lehessen.