Miért a TRX az egyik legjobb edzésforma minden korosztály számára?

Amikor edzésformát választunk, gyakran figyelembe vesszük a hatékonyság, sokoldalúság és az alkalmasság szempontjait is. Itt jön a képbe a TRX edzésterv, vagyis a Total Body Resistance Excercise, amely függesztési eszközökkel dolgozó edzésforma. Vessünk egy pillantást arra, hogy miért számít ez a tréning kiváló választásnak!

Alacsony sérülésveszély

A TRX egy kíméletes, mégis hatékony módszer, mivel a gyakorlatok során a saját testsúlyunkat használjuk ellenállásként. Ez már elég plusz munkát jelent a testnek, hogy izmosodásba kezdjen, de mégis kevesebb eséllyel terhelhetjük túl magunkat, mint például súlyzós edzéseknél. A testhelyzetek és a testsúlyunkhoz mért ellenállás miatt, az ízületekre is kevesebb terhelés hárul, ami kifejezetten előnyös a kezdők és a mozgásszervi panaszokkal élők számára.

Teljes testet átmozgató edzés

TRX módszertana olyan feladatokat tartalmaz, amelyek az egyes ízületek teljes mozgástartományát átmozgatják. Így egy edzés keretein belül növelheted a hajlékonyságodat, a különböző testhelyzetek megtartásával javíthatod az egyensúlyodat és fejlesztheted az izomerőd is. Mondjuk még jobbat? A dinamikus feladatok a szív-és érrendszeri állapotunkat is javítják, valamint csökkentik a testzsírszázalékunkat is.

A testtartás és Core-izomzat fejlesztése

Pont az instabil testhelyzetek miatt, az egyensúly megtartása érdekében, olyan mélyen futó és a helyes testtartáshoz elengedhetetlen törzs-és hátizmokat kell aktiválnunk, amik nagyon hatékonyan javítják a testtartást. Ha pedig erősödnek a tartóizmaink, akkor a legtöbb hanyag tartásból eredő nyak-hát- és derékfájdalom megelőzhető, sőt a már kialakult kellemetlen tünetek javulását is eredményezi.

Személyre szabhatóság

A TRX feladatok intenzitása a különböző testhelyzetek variálásával nagyon könnyen változtatható. Így mindenki megtalálhatja a neki való nehézségi szintet, a kezdőktől a haladókig. A TRX-edzések általában csoportos óra keretein belül zajlanak, ami előny a közösséget kedvelőknek, viszont könnyen beszerezhetőek otthonra is a TRX kötelek, ahol bármikor tudsz edzeni. Mégis, a TRX feladatsorok elsajátítása és a helyes testtartás kivitelezése, főleg az elején, edzői segítséget igényel.

A mentális egészségre gyakorolt pozitív hatás

A változatos és kihívást jelentő gyakorlatok nemcsak a testet, hanem az elmét is edzik. A mozgás pedig köztudottan csökkenti a stresszt, javítja a koncentrációt és boldogsághormonokat szabadít fel. Sőt, a rendszeres mozgás segítségével még az immunrendszerünk is ellenálóbb lesz a betegségekkel szemben. Valamint javulhat az éjszakai alvásunk minősége, így energikusabbak lehetünk a nap folyamán.

A TRX kiváló választás minden korosztály számára, mert kellő kihívást biztosít, miközben kíméli az ízületeket és fejleszti az egész testet. Sokan azt gondolják, hogy látványos eredményeket csak intenzív súlyemeléssel lehet elérni, ez azonban nem igaz. Ha egy univerzális, de mégis hatékony edzésformát keresel, akkor a TRX edzésekben nem fogsz csalódni!