Mi a mentális egészség?

A mentális egészség magában foglalja érzelmi, pszichológiai és szociális jólétünket. Befolyásolja, hogy hogyan gondolkodunk, érzünk és cselekszünk. Azt is meghatározza, hogyan kezeljük a stresszt, hogyan viszonyulunk másokhoz, és hogyan hozunk döntéseket. A mentális egészség az élet minden szakaszában fontos, a gyermek- és serdülőkortól a felnőttkorig.

Életünk során, ha mentális egészségügyi problémákat tapasztalunk, az befolyásolhatja gondolkodásunkat, hangulatunkat és viselkedésünket. Számos tényező járul hozzá a mentális egészségügyi problémákhoz, többek között:

  • Biológiai tényezők, például a gének vagy az agy kémiai összetétele.
  • Élettapasztalatok, például trauma vagy bántalmazás
  • Családban előfordult mentális egészségügyi problémák
    A mentális egészségügyi problémák gyakoriak, de segítség is elérhető. A mentális egészségügyi problémákkal küzdő emberek meggyógyulhatnak, és sokan teljesen felépülnek.

Korai figyelmeztető jelek


Nem biztos benne, hogy Ön vagy egy ismerőse mentális problémákkal küzd? Ha az alábbi érzések vagy viselkedésformák közül egyet vagy többet tapasztal, az a probléma korai figyelmeztető jele lehet:

Túl sokat vagy túl keveset eszik vagy alszik. Elhúzódás az emberektől és a szokásos tevékenységektől.
Kevés vagy egyáltalán nincs energiája. Zsibbadtságérzés vagy olyan érzés, mintha semmi sem számítana. Megmagyarázhatatlan fájdalmak és fájdalmak. Tehetetlenség vagy reménytelenség érzése. A szokásosnál többet dohányzik, iszik vagy drogozik. Szokatlanul zavarodottnak, feledékenynek, idegesnek, dühösnek, zaklatottnak, aggódónak vagy ijedtnek érzi magát. Kiabálás vagy veszekedés a családdal és a barátokkal.
Súlyos hangulatingadozás, amely problémákat okoz a kapcsolatokban. Állandóan olyan gondolatok és emlékek, amelyeket nem tud kiverni a fejéből. Hangokat hall vagy olyan dolgokat hisz, amelyek nem igazak. Önmagad vagy mások bántalmazására gondolsz. Képtelenség a mindennapi feladatok elvégzésére, például a gyerekek ellátására, munkába vagy iskolába járásra. Tudjon meg többet a konkrét mentális egészségügyi problémákról és arról, hogy hol találhat segítséget.

Mentális egészség és wellness
A pozitív mentális egészség lehetővé teszi az emberek számára, hogy:

Teljes mértékben kiaknázni a bennük rejlő lehetőségeket
megbirkózni az élet stresszhelyzeteivel
produktívan dolgozni
értelmes hozzájárulást nyújtsanak a közösségükhöz
A pozitív mentális egészség fenntartásának módjai a következők:

Szakmai segítség igénybevétele, ha szükség van rá.
Kapcsolatot teremteni másokkal.
Pozitívnak maradni.
Fizikai aktivitás.
Mások segítése.
Elég alvás.
Megküzdési készségek fejlesztése.
Tudjon meg többet a megelőzés és a wellness fontosságáról.