Tűzzük ki céljainkat és valósítsuk meg őket

A kisebb és nagyobb célok a boldogabb élethez vezető lépcsőfokok lehetnek, és a célok kitűzésének módja is hozzájárulhat ahhoz, hogy elérjük őket. Az alábbi részekből megtudhatja, hogyan.

Az emberi lét fontos része, hogy célokat tűzzünk ki magunk elé, és dolgozzunk ezekért. Lehet, hogy a céljaink eléréséhez vezető út nem mindig zökkenőmentes vagy könnyű, de a célok – legyenek azok kicsik vagy nagyok – része annak, ami az életet széppé teszi. Ez értelmet és célt ad nekünk, abba az irányba mutat, amerre haladni szeretnénk, és érdekel és foglalkoztat minket, ami mind jót tesz az általános boldogságunknak.

Több mint 2000 évvel ezelőtt Arisztotelész azt mondta: „A jól elkezdett munka félig kész”. És a célokkal kapcsolatban igaza van (mint ahogy úgy tűnik, sok mindenben). Ha odafigyelünk arra, hogy miként tűzzük ki a céljainkat, akkor sokkal szívesebben elérjük őket, és ha elérjük őket, akkor jól érezzük magunkat magunkkal és az életünkkel kapcsolatban.

Hol kezdjük?


Döntse el.

Gondoljon valamire, amit szeretne megtenni vagy amiért szeretne dolgozni. Nem számít, hogy mit, csak legyen valami, amit szeretnél csinálni – ideális esetben valami, ami érdekel vagy ami izgat. Olyasminek kell lennie, amit önmagáért akarsz csinálni, nem pedig valamiért vagy valaki másért. Ez lehet nagy vagy kicsi dolog – néha könnyebb belevágni egy kis dologba. És gyakran az is segít, ha valami olyanról van szó, ami egy kicsit túlmutat azon, amire jelenleg képes vagy – az olyan célok, amelyek feszegetnek minket, motiválóak tudnak lenni!


Írd le!

Óvatosan. Ha leírjuk a céljainkat, megnő az esélyünk arra, hogy kitartsunk mellettük. Írd le, honnan fogod tudni, hogy elérted a céljaidat, és mikorra szeretnéd elérni. Kérdezd meg magadtól: hogyan fog ez „kinézni”, és hogyan fogod érezni magad, ha elérted? Hogyan kapcsolódik ahhoz, hogy ki vagy mi az, amit értékelsz az életedben? Fogalmazza meg célját konkrétan és időben, pl. „Május végére salátát, sárgarépát és borsót akarok ültetni a kertemben lévő üres területre”, ahelyett, hogy „kertészkedni akarok”. A céljaidat úgy írd le, hogy mit akarsz, ne úgy, hogy mit nem akarsz. Például: „Szeretném, ha újra felvehetném a kedvenc farmeremet”, ahelyett, hogy „Nem akarok többé túlsúlyos lenni”.


Mondja el valakinek.

Ha elmondjuk céljainkat valakinek, akit ismerünk, az is növeli annak valószínűségét, hogy ragaszkodni fogunk hozzájuk.


Bontsd le a célodat.

Ez különösen fontos a nagy célok esetében. Gondoljunk a kisebb célokra, amelyek lépések a nagyobb cél eléréséhez vezető úton. Néha a nagy céljaink kissé homályosak, például „egészségesebb akarok lenni”. Ha ezeket lebontjuk, akkor konkrétabbak lehetünk. Így egy kisebb cél lehet például az, hogy „rendszeresen járjak futni”, vagy akár az is, hogy „képes legyek 20 perc alatt körbefutni a parkot megállás nélkül”. Írd le a kisebb céljaidat, és próbálj meg kitűzni néhány dátumot is, ameddig ezeket meg tudod valósítani. Ha több kisebb célunk van, mindegyik egy kicsit könnyebbé válik, és sikerélményt ad az út során, ami azt is valószínűbbé teszi, hogy a nagyobb célunk felé vezető úton maradunk.


Tervezd meg az első lépést.

Egy ősi kínai közmondás szerint az 1000 mérföldes út egyetlen lépéssel kezdődik. Még ha nem is az a célod, hogy 1000 mérföldet gyalogolj, az út első lépésének átgondolása valóban segít az elindulásban. Még ha nem is tudja, hol kezdje, nincs mentség – az első lépés lehet az, hogy utánanéz az interneten, hogy „hogyan…”, vagy gondoljon olyan emberekre, akiket megkérdezhet, vagy szerezzen be egy könyvet a témáról a könyvtárból. Aztán gondolkodjon a következő lépésen… és a következőn…

Folytassa tovább.

A céljainkért való munka néha nehéz és frusztráló lehet – ezért kitartónak kell lennünk. Ha egy lépés, amit teszel, nem működik, gondolj valami másra, amit kipróbálhatnál, ami még mindig előrevisz, akár egy icipicit is. Ha nehézségekbe ütközik, kérdezze meg ismerősei ötleteit, hogy mit tehetne. Ők talán segítenek abban, hogy más utat láss. Ha különböző módokon gondolkodunk a céljaink eléréséhez, nagyobb valószínűséggel leszünk sikeresek. Ha nagyon megütközött – tartson egy kis szünetet, majd olvassa el újra a célt, amit az induláskor leírt. Ha módosítanod kell a célodat – az sem baj. Aztán gondolkodj el még egyszer egy kis következő lépésen…


Ünnepelj!

Ha elérted a célodat, szánj időt arra, hogy élvezd, és köszönd meg azoknak, akik segítettek neked. Gondolj arra, hogy mit élveztél és mit tanultál az út során. Mi lesz a következő célod vagy projekted?