TOP8 ok, amiért el kell kezdened meditálni

A meditáció egyre népszerűbbé válik a nyugati világban, ahogy kezdünk ráébredni a sok előnyére, amit kínál.

Évek óta naponta meditálok, és megosztom veled a meditáció néhány legnagyobb előnyét, valamint egy rövid meditációs gyakorlatot, amelyet szinte bármikor elvégezhetsz magadban.

 1. A meditáció csökkenti a stresszt.

Kétségtelen, hogy a meditáció csökkenti a stresszt. Csökkenti a pulzusszámot és csökkenti a kortizol termelését, amely a stresszes érzésekért felelős hormon.

 1. A meditáció lecsendesíti a tudatos gondolatokat.
  Ha éjjel vagy napközben túl aktív az elméd, tudod, milyen frusztráló tud lenni. Egy-egy jelentéktelen esemény újra és újra átfuthat a fejeden, elágazva a „mi lett volna, ha” és a „mi lett volna, ha” ezen „mi lett volna, ha” gondolatokba. Ez mentális fáradtsághoz vezethet.

Amikor meditálsz, csak egy dologra koncentrálsz. Az elméd időnként elcsúszhat, de vissza tudod hozni az egyetlen fókuszba. Rendszeres meditációval elkezdesz csendes elmét és belső békét kialakítani.

 1. A meditáció segít az alvásban.
  Régebben nagyon nehezen aludtam el, amíg nem kezdtem el meditálni röviddel lefekvés előtt. A meditáció nem csak abban segít, hogy gyorsabban elaludj, de javítja az alvásod minőségét is. Ha néha úgy ébredsz fel, hogy fáradtabbnak érzed magad, mint amikor lefeküdtél, akkor a meditációt ki kell próbálnod.

4. A meditáció szabályozza az érzelmeidet.
A meditáció, különösen a tudatosságra összpontosítva, nagy segítséget nyújt az érzelmek szabályozásában. Ha olyan valaki vagy, aki gyakran érzi magát túl vagy alul érzelmileg, akkor a meditáció segít kiegyensúlyozottnak maradni. Sokkal egészségesebb módon fogod kifejezni az érzelmeidet.

 1. A meditáció javítja a koncentrációt.
  A meditáció egész lényege, hogy az elmédet egy dologra összpontosítsd. Értelemszerűen ez a céltudatos összpontosítás átragad a mindennapi életedre is. Ez óriási segítség lehet a munkádban, vagy ha az oktatásban vagy.
 2. A meditációnak öregedésgátló hatása van.
  Az előző előnyök kombinációjának, valamint az agyra gyakorolt „fizikai” hatásnak köszönhetően a meditáció segíthet az öregedés ellen harcolni, és fiatalabbnak maradni az éveknél. Tehát ahelyett, hogy méreganyagokat fecskendeznél magadba, miért ne töltenél inkább napi 15 percet meditációval?
 3. A meditáció védi a mentális egészségedet.
  A bizonyítékok azt is mutatják, hogy a meditáció megvédhet a depresszió, a függőségek és más problémák ellen. Bár ezekben a kérdésekben mindig érdemes szakember tanácsát kérni, bármi, ami megkönnyíti a küzdelmet, kétségkívül jó dolog.
 4. A meditáció hatása a meditációval töltött időn túl is tart.
  Bármilyen nagyszerűek is a meditáció összes felsorolt előnyei, nem lennének annyira hasznosak, ha csak a meditációval töltött időre szólnának. Szerencsére azonban a hatások a meditatív állapoton túl is kitartanak, amíg rendszeresen meditálsz. Már napi 10-15 perc meditáció is meghozhatja mindezeket az előnyöket, és még sokkal többet is (beleértve az alacsonyabb vérnyomást és az agyra gyakorolt tényleges pozitív fizikai hatást).

Egy egyszerű meditációs gyakorlat

Most, hogy már tudod, mit tehet érted a meditáció, biztos vagyok benne, hogy alig várod, hogy te magad is elkezdj meditálni. Nos, íme egy gyors meditációs gyakorlat, amit bárki elvégezhet. Kérlek olvasd el az egészet, mielőtt elkezded, hogy ne maradj le semmiről.

Győződj meg róla, hogy egy olyan szobában vagy, ahol nem zavarnak.
Helyezkedj el egy kényelmes pozícióban. Ez lehet ülő vagy fekvő helyzet. Győződjön meg róla, hogy a lábai nincsenek keresztben, nehogy tűszúrás vagy görcs legyen a vége.
Csukja be a szemét, és kezdjen el mélyen belélegezni az orrán keresztül.
Lélegezzen a rekeszizmát használva úgy, hogy belégzéskor a hasa megemelkedik, kilégzéskor pedig leereszkedik.
Engedje, hogy minden feszültség távozzon a testéből.
Koncentráljon a testébe belépő és a testét elhagyó levegőre.
Vegye észre, hogy belégzéskor a levegőt hidegnek érzi az orrlyukaiban, kilégzéskor pedig melegnek.
Érezzük, hogy ez minden egyes belégzéskor energiával tölt fel bennünket.
Ha gondot okoz a fókuszvesztés, próbáld meg mentálisan ismételgetni a „belégzés” és „kilégzés” parancsokat.
Folytassa a légzésre való összpontosítást ilyen módon, ameddig csak akarja.
A meditáció akkor működik a legjobban, ha rendszeresen végezzük, ezért próbáljunk meg találni egy rendszeres időpontot, amikor a fenti gyakorlatot naponta elvégezhetjük. Végül más, bonyolultabb meditációkra akar majd áttérni.