TOP3 alappillér egy igazán ütős önéletrajhoz

Egy ütős önéletrajz már fél siker álmaid munkahelyéhez. Ha új állást keresel, az önéletrajz lesz a legjobb barátod, a rólad kialakított első benyomás, a bemutatkozás a vállalat felé.

Az álommeló iránt viszont általában nagy az érdeklődés a munkaerőpiacon, az önéletrajznak ezért villámgyorsan, első ránézésre ki kell tűnnie a tömegből. A HR szakembereknek gyakran több száz pályázatot kell átnézni, egy-egy átlagos anyaggal pedig nem töltenek többet hat másodpercnél – véli Jeff Hyman, a Recruit Rockstars vezérigazgatója. A szakember 25 éves toborzói pályafutása során több ezer önéletrajzot tekintett át, és több mint 30 000 emberrel készített interjút, a CNBC kérdésére pedig elárulta, hogy tapasztalata szerint mi a versenyképes önéletrajz 3 legfontosabb pillére.

Emeld ki eddigi eredményei, sikereid és ne csak a feladatokat sorold fel!

Senki sem szereti a hosszú, több oldalas, apró betűtípussal teleírt, zsúfolt dokumentumokat. Különösen igaz ez az önéletrajzra, amelynek lényegretörőnek kell lennie és a szakértő szerint az eredményekre kell fókuszálnia a feladatkörök részletes leírása helyett. Érdemes egyértelműen kiemelni és számszerűsíteni az adott munkakörhöz kapcsolódó eredményeket, az adatok és a konkrétumok ugyanis felkeltik az érdeklődést.

Tükrözd a munkaköri leírást!

Érdemes időt szánni a megpályázott állás leírásának áttekintésére, az ott használt kulcsszavak, az adott munka konkrét funkciói ugyanis szintén erősíthetik az önéletrajzot, hasonlóan működik mint a testbeszéd tükrözése a tárgyalás során.

Az értékesítési menedzserek egyik leggyakoribb munkaköri feladata, hogy kompenzációs tervet készítsenek az értékesítési képviselők számára, így ha értékesítési menedzser állásra jelentkezel, Hyman szerint az önéletrajzában fel kell tüntetni, hogy sikeresen kidolgoztál egy kompenzációs programot, amit sikeresen végre is hajtottál egy csapattal. Ha nincs munkaköri leírás, olvasd el a cégnél azonos vagy hasonló beosztású személyek LinkedIn-profilját, vagy az azonos munkakörhöz tartozó bejegyzéseket.

Emeld ki a vezetői és irányítási készségeidet!

Az egyik legnehezebb feladat olyan embereket toborozni, akik képesek vezetni és inspirálni másokat – de gyakran ez a legértékesebb tulajdonság, amit egy állásjelölt letehet az asztalra, mondja Hyman. Tapasztalata szerint a munkáltatók szívesen alkalmaznak olyan embereket, akikben megvan a vezetői potenciál, akik képesek inspirálni másokat, akikben látják a vállalat jövőjét. Gondolj például olyan helyzetekre, amikor részt vettél tehetségek toborzásában, új kollégát mentoráltál vagy egy projektet vezettél a csapaton belül. Ezeket szintén érdemes kiemelni az önéletrajzban, ami tovább növeli a versenyképességet a jelentkezők között.

Forrás: igenyesferfi.hu