Mi a 3 legfontosabb szabály az üzleti öltözködésben?

Az üzleti öltözködésnek számos olyan fontos szabálya van, amelyeket mindenképpen érdemes betartani akkor, ha megfelelően szeretne érvényesülni ebben a világban. Ezek közül három kulcsfontosságú iránymutatást szeretnénk hangsúlyozni, mert lefedik az összes olyan ajánlást, amelyekre érdemes odafigyelni az üzleti öltözködés világában. Ha ezekre odafigyelsz, nagy baj már nem történhet!

Üzleti öltözködés
Üzleti öltözködés

1. Az alkalom

Az első és legfontosabb dolog amit figyelembe kell venni, ha az ember szeretne megfelelően felöltözni egy ilyen közegben, az maga az alkalom. Más öltözet illik egy „sima” munkanapra, egy kiemelt tárgyalásra, üzleti vacsorára vagy kapcsolatépítő eseményre. A megjelenésnek mindig az adott üzleti környezetnek kell idomulnia. Az öltözéknek tükröznie kell a munkahelyi normákat és az üzleti etikettet egyaránt.

Például formálisabb eseményeken és hivatali környezetben mindenképpen zakót, inget, öltönyt, hölgyeknek kosztümöt érdemes viselni, míg egy lazább üzleti rendezvényen elfogadható lehet a farmernadrág inggel kombinálva is.

Fontos hangsúlyt fektetni a színekre is. E téren általában a visszafogottság, a neutralitás és az elegancia az irányadók.

 • Igazi klasszikus üzleti a közegben a fekete, amely mindig elegáns és formális. De kerüld a teljesen fekete öltözéket mindennapi munkakörnyezetben, mert túl szigorúnak vagy gyászosnak tűnhetsz!
 • A szürke különböző árnyalatai közül is választhatsz, nagy előnye ennek a színnek, hogy könnyen kombinálható más tónusokkal. Elegáns és professzionális megjelenést kölcsönöz.
 • A sötétkék szín is formális és üzleties, de valamivel barátságosabb és kevésbé szigorú, mint a fekete.
 • Nem maradhat ki a sorból a fehér sem, amely tisztaságot és frissességet sugároz. A fehér ing vagy blúz gyakran része az üzleti öltözködés alapdarabjainak.
 • A barna sötétebb verziói szintén elfogadhatók lehetnek az üzleti környezetben, különösen a kiegészítők vagy cipők formájában.

Fontos megjegyezni, hogy az üzleti öltözködés színei lehetnek kissé változók az iparág, a cégkultúra és a konkrét alkalmazás függvényében. Az alapelvek azonban mindig a visszafogott és professzionális megjelenésre összpontosítanak. A színek kombinálásakor ügyelj az összhangra, és ne használj túl sok élénk színt, hogy elkerüld a túlzott figyelemfelkeltést.

Lényeges a ruhák anyaga is. Létezik néhány olyan népszerű anyag, amelyek gyakran előfordulnak az üzleti öltözködés világában.

 • Például a kiváló minőségű gyapjú anyagok elegánsak és tartósak, és az évszakoknak megfelelően különböző variációk is elérhetők.
 • A pamutból készült ruhák kényelmesek és légáteresztőek, ami igen komfortos lehet akkor, ha hosszúra nyúlik a munkanap.
 • Nem maradhat ki a sorból a selyem és a poliészter sem. Az utóbbi – rossz híre ellenére – egy tartós és könnyen kezelhető anyag, amely ellenáll a gyűrődésnek és a fakulásnak.
 • A kiegészítők szempontjából a bőrt is mindenképpen meg kell említeni, hiszen kiváló minőségű anyagokat használnak cipők, övek vagy akár táskák készítésére is az üzleti öltözködésben.

Az anyagok kiválasztásakor érdemes figyelembe venni az évszakokat is. A könnyebb anyagok, mint a pamut vagy a könnyű gyapjú, nyáron kényelmesebbek lehetnek, míg a vastagabb gyapjú alkalmasabb lehet a hidegebb hónapokra. Az anyagok minősége és megjelenése kulcsfontosságú a professzionális megjelenés eléréséhez az üzleti környezetben.

2. Tiszta és rendezett megjelenés

A tiszta, jól ápolt megjelenés mindig fontos, nem csak az üzleti öltözködésben. Ügyelj arra, hogy ruhái mindig tiszták és vasaltak legyenek. A rendszeres karbantartás és gondoskodás a ruházatodról pozitív benyomást kelt, és azt mutatja, hogy tisztában vagy a külső megjelenés fontosságával. Így megőrizheted a ruhadarabok minőségét is, ennek köszönhetően pedig sokáig a ruhatárad része maradhat az adott ing, zakó, nadrág vagy éppen pulóver.

Az ápolt megjelenést részét képezi az ápolt haj és arcszőrzet is. Lényeges, hogy mindenképpen olyan frizurát válassz, amely megfelel az üzleti környezetnek. Lehetőség szerint kerüld azokat a stílusokat, amelyek túlzottan hosszúak, laza vagy zavaróak lehetnek az irodai környezetben. Ha mégis hosszabb a hajad, akkor jellemzően összefogva vagy man-bunban illik viselni. Természetesen az extrém hajszíneket is javasolt hanyagolni egy öltönyös munkakörben.

Az arcszőrzet hossza és stílusa lehetőség szerint igazodjon a cégkultúrához és az üzleti környezethez. Egyes munkahelyeken elfogadott lehet a kis szakáll vagy borosta, míg másoknál az ápoltan borotvált megjelenést preferálják. A borotválkozás vagy szakállápolás fontos az ápolt megjelenéshez, függetlenül az arcszőrzet hosszától!

Az ápolt és gondozott külső mindig hozzájárul a pozitív szakmai benyomáshoz mind a munkatársak, mind a potenciális ügyfelek irányába.

Nagyon sokat nyom a latban ezen felül a kezek ápoltsága is. A szép manikűr és a hidratált bőr hatalmas pozitívum lehet, hiszen már kézfogáskor nagyon sokat elárul a másik félről az, mennyire ápoltak a kezei.

3. Stílusos kiegészítők

Ha üzleti megjelenésről van szó, mindenképpen olyan kiegészítőket válassz, amelyek teljessé teszik az öltözéket, ugyanakkor nem túlzók vagy figyelemelterelők. Az egyszerű, elegáns ékszerek, az időtálló órák és a megfelelő cipőválasztás mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy profi és ápolt külsőt mutass. Lássunk néhány példát!

 • A megfelelő nyakkendő kiválasztása, amely harmóniában van a zakóval és az inggel, nagyon fontos. Kerüld az extrém mintákat vagy túl élénk színeket, és ügyelj arra, hogy a nyakkendő passzoljon a többi öltözékhez.
 • Egy öv nem csak praktikus kiegészítő lehet, de sokat hozzátehet az összképhez is. A színe mindenképpen harmonizáljon a lábbelivel és kerüld a túl nagy vagy figyelemfelkeltő övcsatokat!
 • A megfelelő pénztárca vagy aktatáska elegáns kiegészítője lehet az üzleti öltözéknek. Válassz minőségi anyagokból készült, egyszerű és időtálló kiegészítőket.
 • Az üzleti öltözködésben és a mindennapokban egyaránt rendkívül fontosak a tiszta és karbantartott cipők. Kerüld az extrém dizájnt, és válassz olyan lábbeliket, amelyek illenek az öltözékhez.
 • A zokniválasztás mellett sem mehetünk el szó nélkül. Mindenképpen sötét színű, magas szárú zoknit illik felvenni, amely nem engedi kivillanni a bokát akkor sem ha leülsz, és a színe sem vonzza magára a tekintetet.
 • Az ékszerek és órák közül bármi szóba jöhet, ami finom és belesimul az öltözékbe. Egy finom nyaklánc, egy vékony karkötő, egy szép gyűrű vagy egy stílusos óra nagyon egyedivé teheti az egyébként formális megjelenést. Így tökéletesen bele tudod csempészni a saját stílusod a választott öltöny vagy ing mögé. Ezáltal pedig sokkal komfortosabban érezheted magad a mindennapokban.

A fentiek olyan alapszabályok, amelyeket mindenképpen érdemes betartanod, ha üzleti megjelenésről van szó. Így a megjelenésed azonnal pozitív benyomást kelt, amely hatalmas előny lehet például egy üzleti tárgyalás során. Természetesen ezek a szabályok változhatnak az adott iparág, cégkultúra és a helyi szokások függvényében. Éppen ezért mindig lényeges figyelembe venni a munkahelyi normákat és az elvárásokat, amikor kitalálod az aznapi öltözéked!

MrSale Öltönyüzlet