Mályvafa gondozása – Hogyan?

A mályvafa gondozása szerencsére nem nehéz, így a kezdő kertészek is könnyen kipróbálhatják a mályvafa tartását. Összeszedtün neked ebben a cikkben az összes fontos mályvafa gondozása témakörrel kapcsolatos tippet, tudnivalót. Részletesen bemutatjuk, hogy hogyan kell a mályfa metszését elvégezni, illetve mi szükséges a mályfa szaporításához. Először is kezdjük az alapokkal és a fogalmak tisztázásval.

Mi valójában a mályvafa?

A mályvafa tulajdonképpen egy olyan mediterrán nagulatot idéző díszcserje, ami minden évben júliustól szeptember végéig állandóan virágzik.  Valódi őshazája a mályvafának Kína és India. A mályvafa magassága általában 2-2.5 méter. Általánosságban emlmondható, hogy nagyon közkedvelt növény a mályvafa, mivel nem csupán dús levélzetével tölti meg a teret, hanem nyáron nyíló, látványos, változatonként eltérő színű virágaival díszíti kertünket.

A mályvafa sok helyen törzses cserjeként is kapható, ami azt jelenti, hogy a növény 50-60 centiméteres, sudár, egyenes törzsön helyezkedik el. Megjelenése tulajdonképpen egy kisméretű fa, de hagyományos alakú cserjeként is kapható. Funkcióját tekintve a mályvafa a térhatárolás, a töveket sűrűn ültetve egységes, mutatós sövény alakítható ki belőle, akár a kerítés mellé, akár az utcafrontra elhelyezve. 

Mályvafa gondozása és szaporítása

Szerencsére a mályvafa gondozása rendkívül egyszerű és nem túl időigényes. A kezdő kertészek könnyedén sikertélményre tehetnek szert a mályvfa tartásával.  A mályvafa sok napfényt kíván és szereti magas talajvizet. Öntözése kizárólag száraz időszakban szükséges, a növény kiszáradását mulcsolással ajánlott késleltetni. 

A mályvafa elszáradó terméseit érdemes levágni a növényről, mert úgy sokkal mutatósabb és igazán a kertünk dísze lesz. Tavasszal és ősz végén a mályvafán el kell végezni a szokásos metszési feladatokat, valamint a már elszáradt, túlburjánzó hatjásokat vissza kell vágni. A mályvfa tápanayg utánpótlására oda kell figyelni. Ez azt jelent, hogy évente 1-2 alkalommal szervestrágya kihelyezését kell véhrehajtani. A mályvafa alapfaját magvetéssel szaporítják, a fajtákat téli oltással, augusztusi szemzéssel, esetleg zölddugványról.

Mályvafa metszése

A mályvafa metszése igen egyszerű. Ha az az álmunk, hogy kedvenc mályvafánk szép nagy, hosszú élettartamú legyen, akkor gondosan kell metszenünk. A mályvafa metszését elvégezhetjük minden év kora tavaszán a rügypattanás előtt vagy késő ősszel miután az összes levelét elhullajtotta. Miért van szükség a kora tavaszi metszésre? Ha a mályvafa metszése nem kora tavasszal történik, hanem kicsit később, akkor a virágrügyek egy részét elveszítjük ugyan, viszont cserébe amelyek megmaradnak, azokból nagyobb virágok fognak kifejlődni. Mindenképp érdemes tehát megismernünk a metszés helyes technikáját, hogy tudjuk, hogyan és mikor célszerű sort kerítenünk rá.

A fiatalabb mályvafa növények esetén célszerű lehet egy kisebb mértékű metszés, míg az idősebb példányok radikálisabb metszésen is áteshetnek. A mályva metszésének megtervezésekor vessünk egy pillantást a növény egészére, nézzük végig annak magasságát és formáját. A fiatalabb mályvacserjék egyenesen felfelé törően nőnek, míg a korosabb bokrok attraktív, ívesen lehajló ágaikkal vonzzák magukra a tekintetet. Hogy ezeket a formákat megtartsuk, a mályva ágait az első vagy második nóduszig (szárcsomóig) metsszük vissza.

Ha a mályvafa ágainak jó része kuszán, össze-vissza áll, rendellenes irányba nőtt, érdemes a metszést alacsonyan kezdenünk. Az évenkénti rendszeres metszéssel megelőzhetjük a növény rendezetlen megjelenését.

Hogyan kell metszeni

A mályvafa metszésekor először mindenképp az élettelen vagy sérült gallyakat vágjuk le. Második lépésben pedig metszük le az összes rosszul fejlődő vagy rossz irányba növő ágat. Ha szeretnénk, akkor az egyenesen felfelé növő ágakat is visszavághatjuk uyganis ezzel a a mályvafa oldalágainak növekedését segítjük elő. A mályvafa legidősebb, legmagasabb ágaival kezdjük a metszést. A mályvafa metszésének fontos lépése, hogy eltávolítsuk a törzs alsó részén, a földből kihajtó és fejlődésnek induló vadhajtásokat.

Fontos, hogy a mályvafa metszésekor eltávolítsuk az olyan idősebb belső ágakat, amelyek zavarják a mályvafa nyitott, szellős megjelenését. Ritkítsuk a napfényt blokkoló ágakat. A gyenge ágakat a mályvafa alsó részén is távolítsuk el. Figyeljünk oda nagyon, hogy a mályvafa egészséges ágait csak addig a szárcsomóig vágjuk vissza, ahogy a növény megálmodott végső megjelenése megkívánja azt. Hagyj kb. 20-30 cm távolságot a blső ágak közt, így virágzáskor nagyon impozáns látványt fog nyújtani a kertedben.

Fiatalító mályvafa metszés

Ha már egy több éve elhanyagolt, nem metszett növénnyel van dolgunk, akkor érdemes egy fiatalító metszéssel új életet lehelni a növénybe.  Késő ősszel vagy télen vágjuk vissza a törzsből kinövő idősebb ágakat, a növény magasságának kétharmadánál. 

Ez a fiatalító metszés lehetővé teszi, hogy a növény tavasszal az új hajtások megjelenésével egy teljesen új formát öltsön, valamint behozzuk az évenkénti metszésben történt kimaradást. Ez a fajta metszés kisebb mértékű virágzást eredményezhet a következő évben, ezt a veszteséget azonban kárpótolja a növény megújult formája.

A gondoskodást és a rendszeres metszést a növényünk évről évre egyre nagyobb virággal fogja jutalmazni. A látvány megéri a belefektett időt és munkát.

Fajtái

A mályvafának számos fajtája létezik és nagyon sokat tartanak is közülük a kertekbenb a Legismertebb mályvafa fajták az alábbiak:

Hibiscus Carneus Plenus
Telt virágú mályvacserje, virágai teltek, halvány rózsaszínűek, a szirmok töve sötétpiros

H. Totus Albus
Egyszerű hófehér virágú mályva

Hibiscus Blue Bird
Kékeslila vörös torkú mályva, nagy virágai nyáron és ősz elején nyílnak.

Hibiscus Woodbridge – igen nagy, rubinpiros virágú mályva

H. Lady Stanley – teltvirágú mályvacserje, virága rózsaszínnel futtatott fehér, mályvaszínű középpel.

Hibiscus Jeanne d’Arc – fehér teltvirágú mályvacserje

H.Duc de Brabant – teltvirágú mályva fajta
sötétvörös színű virágokkal

Hibiscus Puniceus Plenus – teltvirágú mályva fajta
borvörös virágú

Hibiscus purpureus Variegata

Hibiscus

Tarka levelű mályva változat. Különlegesség, 1,5-2 méter magas, fehértarka levelű lombhullató cserje. További érdekessége a különleges bordó színű virágok, melyek soha nem nyílnak ki teljesen, csak mint kis gömböcskék díszítik a növényt. Napos helyet kedvel, a szárazságot tűrő.

Óriás mályva- Hibiscus moschheutos

Óriás mályva virág

Az óriás mályva 1,5 méter magas, 20 cm átmérőjű, ciklámen piros virágú látványos megjelenésű évelő növény. 10-15 cm-es levelei felül molyhosak. Napos helyen rendszeres öntözés mellett, vagy állandóan nedves helyen érzi igazán jól magát. Ősszel lehullajtja leveleit, a fagyos idő kezdetén szárait vissza kell vágni, tövét takarni kell, tavasszal kitakarás után, április közepétől gyors fejlődésnek indul.

Irány a ferfitemak.hu főoldal >>

The Body Shop webáruház >>