Legjobb passzív jövedelem ötletek

Bele gondoltál már milyen lenne úgy felkelni egy reggel, hogy nem kell a pénz miatt aggódnod és ha nem mész munkába, akkor is lesz bevételed? A passzív jövedelem építése épp erre ad lehetőséget. Ebben a cikkben bemutatom a legjobb passzív jövedelem ötleteket, amit akár már ma elkezdhetsz építeni.

Bár mindannyian korlátolt ideig élünk, életünk többségét mégis azzal töltjük, hogy a pénzt hajhásszuk, és közben eladjuk a legértékesebb eszközt: az időnket.

Passzív jövedelem építésével egy olyan bevételi forrásra tudsz szert tenni, ami rendszeresen termeli számodra a pénzt, még akkor is, ha nem dolgozol (vagy csak viszonylag keveset). 

Manapság számos passzív bevételszerzési lehetőség létezik. Ebben a cikkben ezeket nézzük meg.

Ha egyenesen az ötletekhez szeretnél ugrani, akkor itt megteheted: 

A passzív jövedelem jelentése és fogalma

A passzív jövedelem jelentését úgy tudjuk legjobban megérteni, ha először megnézzük a legtöbb emberhagyományos jövedelem forrását, vagyis az aktív jövedelmet

A munkáltatódtól kapott aktív jövedelemért cserébe folyamatos munkát kell végezned. Ez azt jelenti, hogy az idődet – és természetesen a tudásodat – pénzre cseréled

Ezzel szemben, a passzív jövedelem egy olyan bevételi forrás, amit folyamatos munkavégzéstől függetlenül is rendszeresen megkapsz

Erre mondják angolul, hogy “making money while you sleep”.

A passzív jövedelem lényegében egy egyszer elvégzett munkáért (fenti képen: elültetett magért) a későbbiekben kapott rendszeres jövedelem.

Miért építs passzív jövedelmet?

1. Több idő és szabadság

A passzív jövedelem leginkább az időről szól, mint bármi másról. 

Sok mindent tehetsz annak érdekében, hogy több pénzt keress, de időt nem tudsz venni.

Ahogyan egyre nagyobb és nagyobb passzív jövedelmet építesz, lehetőséged lesz egyre kevesebbet dolgozni a pénzért, hiszen a pénzed dolgozik Neked

Ez azt jelenti, hogy nagyobb kontrollod lesz az időd felett, és több lehetőséged lesz azokkal a dolgokkal foglalkozni, amelyek számodra igazán fontosak.

2. Pénzügyi szabadság

A pénzügyi szabadság elérésének legjobb módja a passzív bevételépítés.

Ha sikerül egy elég nagy passzív jövedelmet építened, amely fedezi a megélhetési költségeidet, akkor többé nem függsz a fizetésedtől, és lehetőséged lesz otthagyni egy olyan munkahelyet, amit nem szeretsz.

3. Plusz jövedelem

Nem feltétlen kell választanod a munkádból kapott fizetés és passzív jövedelem között.

Bár az emberek többsége annak reményében épít passzív jövedelmet, hogy lehetősége legyen otthagyni a munkahelyét, ez egy nagyszerű extra bevétel is lehet, amely kiegészítheti a normál fizetésedet. 

4. Diverzifikált bevétel forrás

Ha valami oknál fogva megszűnik a munkád, akkor nagyon hamar bajba kerülhetsz. 

Minél több bevételi forrásból származik a jövedelmed, annál biztosabb lábakon állsz

5. Online jövedelem

Számos olyan jövedelemszerzési módszer van, amellyel online passzív jövedelmet építhetsz. 

Egy online vállalkozás vagy “munkahely” nagyban növelheti az életminőségedet, hiszen számos lehetőséget tár fel előtted

Mindössze egy laptopra és internetkapcsolatra van szükséged, így helytől függetlenül dolgozhatsz a világ bármelyik pontjáról. 

Legjobb passzív jövedelem ötletek – Gyakori kérdések

1. Mennyi pénzt lehet keresni passzív jövedelemmel?

Lentebb számos olyan példát fogok mutatni, amellyel néhány ezer plusz forinttól egészen több ezer (vagy akár tízezer) euróig kereshetsz havonta. 

2. Létezik 100%-os passzív jövedelem?

A „passzív” szó a jövedelem fenntartásához szükséges időt jelenti. A passzivitás azonban relatív

Vannak olyan pénzkeresési lehetőségek, amelyeket ha egyszer felépítettél, később csak nagyon kevés időt kell ráfordítanod. Vannak viszont olyanok is, amelyek fenntartása jóval több figyelmet igényel, még azután is miután felépítetted.

Példa: Passzív ETF-ekbe való tőzsdei befektetés például szinte semmi figyelmet nem igényel. 

Ezzel ellentétben, egy webshop fenntartása viszont jóval több időt igényel (marketing, folyamatos fejlesztés stb.). 

100%-os passzív jövedelem tehát nem létezik! Ne számíts arra, hogy életed végéig a Bahamák partjain fekve szürcsölgetheted majd a jobbnál jobb koktélokat miközben a bankszámládra folyamatosan érkezik a pénz.

Bár nem lehetetlen, ez semmiképp sem reális. De nem is ez a lényeg!

Még ha a jövedelem fenntartása figyelmet is igényel, sokkal nagyobb kontrollod van az időd felett egy 9-5 órás munkával szemben. 

Ráadásul azzal foglalkozol, amit igazán szeretsz, és lehetőséged lehet akár arra is, hogy otthagyj egy olyan munkahelyet, ahova minden nap szenvedés bejárnod.

Mellesleg, a webshop példára visszatérve, ez akkor is pénzt fog termelni, amikor Te alszol vagy éppen szabadságon vagy.

3. Mibe kerül a passzív jövedelem építése?

Ha eddig valami oknál fogva azt hitted, hogy a passzív jövedelem csak úgy a fán terem, akkor rossz hírem van.

Ilyen nem létezik.

Komolyra fordítva a szót, jelentős passzív jövedelem építése nem könnyű, és nem megy egyik napról a másikra. Kemény előzetes munkát és elkötelezettséget igényel a részedről, valamint áldozathozással és lemondássokkal jár.

Nem mindegy azonban, hogy valami olyanon dolgozol, aminek minden egyes percét élvezed, és később megadhatja azt a pénzügyi szabadságot, amire mindig is vágytál, vagy 45 éven át az év 260 napján, heti 5 alkalommal, napi 8 órában csak azért dolgozol, hogy egyik hónapról a másikra megélj. 

Közben pedig eladod a szabadságod!

Léteznek olyan lehetőségek is azonban, amelyekhez nem idő, hanem pénzbefektetés szükséges.

 Az alábbi két elem legalább egyikére tehát mindenképp szükséged lesz:

  1. előzetes pénzbefektetés, és/vagy
  2. előzetes időbefektetés és erőfeszítés

A következő részben mindkettőre nézünk példákat.

A legjobb passzív jövedelem ötletek

A következőkben bemutatott passzív jövedelem ötletek a következtő négy szempont alapján kerülnek kifejtésre, értékelésre.

  1. Megtérülés: mekkora profitra számíthatsz az adott lehetőségből
  2. Akadályok: milyen nehézségekkel, akadályokkal kell megküzdened
  3. Komplexitás: mennyire összetett a projekt, hogy megvalósítsd. mekkora befektetést és erőfeszítést igényel
  4. Időigény: mennyire időigényes a vállakozás és a belőle származó rendszeres passzív jövedelem fenntartása

Legjobb passzív jövedelem ötletek, amelyek tőkét igényelnek

Érdemes már most tisztáznunk egy dolgot: a lenti példák többsége nem igényel sok pénzt

Kicsibe is elkezdheted, és munkára foghatod a pénzed. 

Ahogy Robert Kiyosaki mondta, minden egyes forintra, amit megtakarítottál munkaruhát adhatsz és elküldheted, hogy még több pénzt keressen Neked. 

Éppen ezért a lenti példák megvalósításához a legfontosabb hozzávaló a rendszeres megtakarítás.

Figyelem: A lent megjelenített ötletek pusztán a személyes véleményemet tükrözik, és nem számítanak befektetési tanácsnak. Mielőtt bármilyen befektetési döntést hoznál javaslom, hogy fordulj pénzügyi tanácsadóhoz.

Részvényekbe fektetés hosszú távon

A legjobb passzív jövedelem ötletek egyike a tőzsdei részvénybefektetés. Ez az egyik legjobb módja a passzív jövedelem építésnek. Ugyanis ha egy részvényt vásárolsz, akkor tulajdonképpen az adott vállalat résztulajdonosává válsz, így részesülsz a cég által megtermelt haszonból. Ezt osztalék formájában kapod a részvényeid után, általában minden negyedévben.  Emellett, a részvény árfolyamnyereségéből is profitálsz, tehát lényegében két forrásból is jön bevételed. A legjobb egyéni részvények kiválogatása azonban időt és megfelelő szakértelmet igényel.  Szerencsére létezik egy könnyebb út!

A legtöbb ember számára egy passzív, indexkövető ETF jelentheti a legjobb befektetést. Ekkor ugyanis egyszerre az egész piacot megvásárlod, amely viszonylag alacsony kockázat mellett hosszú távonnagyszerű hozamot kínál. 

Ha például egy S&P 500 ETF-be fektetsz, akkor lényegében az 500 legnagyobb amerikai vállalat (pl.: Apple, Microsoft, Amazon, Google, Facebook stb.) résztulajdonosa leszel egyetlen egy vásárlással. És mi a legjobb benne? Havi/féléves/éves rendszeres vásárláson kívül abszolút semmi dolgod nincs vele. Manapság már mindössze néhány kattintásodba telik részvényt vásárolni. Ha korán elkezded és rendszeresen befektetsz – akár kis összegeket is -, akkor hosszú távon élvezheted a kamatos kamat erejét, amely vagyonépítés legnagyszerűbb eszköze.

Osztalékfizető részvények

A legjobb passzív jövedelem ötletek közé tartozik az osztalékfizető részvények vásárlása és portfólió építése Míg a vállalatok átlag osztalékhozama 1.5-3.0% között mozog, léteznek olyan cégek is, amelyek ennél jóval magasabb osztalékot fizetnek. Tökéletes példa erre az ún. “osztalék-arisztokraták”. Ezek általában az S&P 500 indexben szereplő blue chip vállalatok, amelyek évtizedeken át növelték az osztalékokat. Az osztalék-arisztokraták olyan jól megalapozott vállalatok, amelyek már túl vannak a gyors növekedési szakaszukon, és ezért viszonylag stabilnak minősíthetők.

Az osztalék kifizetése azonban nem garantált. Egyéni vállalatok bármikor megszűntethetik az osztalék kifizetését. Erre számos példa volt a múltban. Éppen ezért egyéni részvények helyett lehetőséged van passzívan kezelt, osztalékalapú ETF-ekbe fektetni, amellyel akár több osztalék-arisztokratát is megvehetsz egyetlen egy vásárlással, így diverzifikálod a kockázatot.

Ami ennek a passzív jödevelem ötletnek a hátránya, hogy csupán osztalékból megélni azonban jelentős tőkét igényel, ezért ez a lehetőség nem mindenki számára alkalmas.

Vállalati kötvények

Vállalati kötvények, mint azegyik legjobb passzív jövedelem ötlet. Míg részvénybefektetés során tulajdonjogot szerzel egy adott vállalatban, addig egy kötvény vásárlásával hitelt nyújtasz annak. Más szóval kölcsönadsz egy cégnek. Ezért cserébe, az adott vállalat rendszeresen (havonta / félévente / évente) kamatot fizet Neked egy előre meghatározott futamidő alatt. A futamidő végén pedig a befektetett (vagyis, kölcsön adott) tőkét is visszakapod.

A kamat mértéke a mögöttes vállalat hitelkockázatától függ. Minél magasabb a kockázat, annál nagyobb kamatra számíthatsz.  Érdemes azonban körültekintőnek lenni a túl magas kamatot kínáló kötvényekkel, mert ez azt sugallhatja, hogy a kötvény kibocsátója pénzügyi problémákkal küzd és/vagy a csőd szélén áll. Ebben az esetben a kezdeti tőkédet is elveszítheted.

A vállalati részvényekkel szemben azonban a kötvények biztonságosabb eszköznek számítanak, mivel a hitelezők által nyújtott tőke visszafizetése elsőbbséget élvez. Lehetőséged van kötvény ETF-alapokba fektetni, ami által egyetlen vásárlással akár több száz (vagy ezer) vállalat kötvényébe fektethetsz be, így diverzifikálva a kockázatot.

Állampapír

Nem csak vállalatok bocsátanak ki kötvényeket, hanem államok is. Ezeket állampapíroknak hívjuk. A fő különbség, hogy nem vállalatoknak, hanem egy adott államnak adunk kölcsön / nyújtunk hitelt, amiért cserébe rendszeresen kamatot fizet egy előre meghatározott futamidő alatt. Mivel egy államot finanszírozunk, ezek alacsony kockázatú befektetésnek számítanak.  Éppen ezért a várható hozam is viszonylag alacsony. Ez különösen igaz a mai kamatkörnyezetre.

Különböző államok papírjai által kínált hozamok között is vannak különbségek. Ha az amerikai állam által kibocsátott kötvényt veszel, akkor jóval alacsonyabb hozamra számíthatsz egy magyar állampapírral szemben.  Ez azért van, mert Amerika egy sokkal biztonságosabb országnak számít hitelkockázat szempontjából.

Ha a pénzedet majdnem 100%-os biztonságban akarod tudni, de nem szeretnéd elveszíteni annak vásárlóerejét az infláció miatt, akkor az állami kötvények egy jó passzív bevételt jelenthetnek számodra.

Peer-to-Peer (P2p) lending (közösségi kölcsön)

A Peer-to-Peer (P2P) lending – magyarul közösségi kölcsön vagy személyközi hitelezés – az elmúlt években igencsak nagy népszerűségnek örvendett.

Közösségi kölcsön alatt tulajdonképpen olyan platformokat kell érteni, amelyek egyenrangú személyeket hoznak kapcsolatba egymással az interneten keresztül. Elsősorban a személyek közötti hitelezést és kölcsönfelvételt segítik elő.

Ezek a platformok különböző FinTech vállalatok által lettek létrehozva azzal a céllal, hogy a pénzügyi tranzakciók folyamatából kiiktassák a bankokat.

Ez azt jelenti, hogy a bank jelenléte nélkül vehetsz fel hitelt valakitől, vagy adhatsz kölcsönt valakinek. 

Ennek előnye, hogy a befektetők (vagyis azok, akik kölcsön szeretnének adni) a banki kamatokhoz képest jóval magasabb hozamokra számíthatnak, míg a kölcsönt felvenni kívánó személyek alacsonyabb kamat mellett képesek hitelhez jutni.

Magyarországon jelenleg szabályosan csak a Bondorát lehet használni, mivel a többi P2P platform tiltva van. 

Európai országok többségében viszont elérhető, így ha valamelyik más országban van letelepedve, akkor lehetőséged lehet a P2P platformok szélesebb körű használatára.

Bérleti ingatlanok 

Nem véletlen, hogy az ingatlan a vagyonos emberek egyik kedvenc befektetési eszköze, mint befektetés.

Egy bérleti ingatlan nagyszerű passzív jövedelemszerzési forma, hiszen minden hónapban folyamatosan pénzbevételt biztosít.

Emellett a legtöbb ingatlan ára hosszú távon növekvő tendenciát mutat.

A havi bérleti díjat használhatod további ingatlanok vásárlására is. Ha sikerül kialakítanod egy elég nagy ingatlanportfóliót, akkor jelentős vagyont építhetsz.

A módszer nyilvánvaló hátránya, hogy egy ingatlan vásárlása jelentős tőkét igényel

Hitellel azonban csak önrészt kell fizetned, és ha okosan csinálod, akkor a havi bér fedezi a kamatot és a hitel törlesztését.

Nyilván ez a befektetés sem kockázatmentes. Ha nem tudod bérbe adni a lakást, akkor nem fog bevételt termelni, de a hitelt továbbra is törlesztened kell. Éppen ezért a megfelelő helyszín és ingatlan kiválasztása kulcsfontosságú ennél a befeketésnél.

Továbbá az albérlőkkel is foglalkoznod kell és maga a lakást is Neked kell karbantartani (javítások, felújítások stb.). Ezeket azonban ki is tudod szervezni külső cégeknek.

Ettől függetlenül, az ingatlan továbbra is az egyik kedvenc befektetésem és az egyik legjobb vagyonépítő eszköz

Ingatlan közösségi finanszírozás

Bár egy ingatlan vásárlása remek befektetési lehetőség, viszonylag nagy kezdeti tőkét és további figyelmet igényel.

De tudtad, hogy nem feltétlen kell megvásárolj egy ingatlant ahhoz, hogy az eszközbe tudj fektetni?

Ma már letéznek olyan platformok, amelyeknek köszönhetően olyan átlagemberek, mint Te és én már akár pár száz eurótól kezdve fektethetnek különböző ingatlanokba anélkül, hogy hitelből kellene saját maguk ingatlant vásárolniuk.

Ezeket crowdfunding (magyarul: közösségi finanszírozó) platformoknak hívjuk. 

Az ingatlan profilú crowdfunding platformok lényege, hogy sok embertől, kis összegeket összegyűjtve finanszíroznak különböző ingatlanbefektetéseket. 

Mivel nem kell sem az albérlőkkel, sem a lakás fenntartásával vagy felújításával foglalkoznod, a befektetésed után kapott hozam teljesen passzív

Fektess REITs-ekbe

Real Estate Investment Trustok (REITs) egy további jó lehetőséget nyújtanak arra, hogy ingatlanba fektethess anélkül, hogy Te magad kellene (hitelből) ténylegesen megvásárold az eszközt.

Egy REIT lényegében egy cég által létrehozott ingatlanbefektetési alap, amely különböző ingatlanokba fektet, ezeket üzemelteti és/vagy finanszírozza. 

A REITs-ek lehetőséget adnak arra, hogy akár a világ más-más részein levő, több száz (vagy akár ezer) ingatlanból álló portfólióba fektess egyetlen vásárlással. 

Ezek lehetnek lakóingatlanok, irodaházak, kereskedelmi egységek, áruházak, raktárak, adatközpontok, egészségügyi létesítmények stb.

Na de hogyan fektethetsz REITs-ekbe?

Léteznek tőzsdén jegyzett REITs-ek, amelyekbe ugyanúgy tudsz részesedést vásárolni, mint bármely más vállalati részvénybe.

Továbbá, léteznek ingatlan ETF-ek is, amelyek különböző REITs-ekbe fektetnek, így egy vásárlással több ilyen vállalatba is befektethetsz (ezáltal tovább diverzifikálva a kockázatot).

Ezek az alapok olyan szabályozások alá esnek, hogy a bérbeadott ingatlanokból származó jövedelem nagy részét osztalék formájában kötelezően ki kell fizessék a részvényeseknek.

Éppen ezért a REITs-ek egy jó passzív jövedelem bevételt jelenthetnek mindazok számára, akik kevés tőkével rendelkeznek, vagy nem szeretnének direkt módon hitelből ingatlanba fektetni. 

Fizesd vissza a hiteledet  

Bár elsőre furának tűnhet, hogy ez egy passzív bevétel ötlet, de valójában a hitel törlesztése jelentős jövedelmet szabadíthat fel, amit másképp a banknak fizetnél. 

Ezáltal nem csak extra bevételre teszel szert, de a felszabadított pénzzel további passzív jövedelemszerzési forrásokat építhetsz, így lényegében két legyet ütsz egy csapásra.

Passzív jövedelem: helyezz ki automatákat

Biztosan már te is vásároltál kávét, csokit vagy üdítőt automatából.

Van egy ismerősöm, aki kávé- és üdítőautomatákat helyez ki különböző helyszínekre (pl.: bevásárlóközpontok, állomások stb.) és ezáltal remek bevételre tesz szert.

Ráadásul, az automaták fenntartási igénye nagyon alacsony, mindössze kb. 2-3 hetente kell ezeket újra feltölteni. 

Eleinte ezt ő maga csinálta, később alkalmazott egy személyt, aki ezt elvégezte helyette. Ez egy tipikus passzív vállalkozásötlet.

Az ötlet fő hátulütője, hogy megvalósításához viszonylag nagy kezdeti tőkére van szükséged. A megfelelő helyszínek kiválasztása itt is fő szempont.

Passzív jövedelem: nyiss egy önkiszolgáló autómosót

Hasonlóan az előző példához, egy önkiszolgáló autómosó is egy jó passzív vállalkozás, hiszen a kezdeti befektetést követően kevés fenntartást igényel.

Az én kis szülővárosomban 3-4 évvel ezelőtt még nem léteztek ilyen autómosók. Valakinek időközben támadt egy remek ötlete és nyitott egyet. 

Pár éven belül további 4-5 ilyen mosó nyílt a városban, és soha nem látom egyiket sem üresen.

Nyugaton, ahol tiszták az utak valószínűleg kevésbé működne ez az ötlet, viszont nálunk jelentős igény van rá, hiszen hatékony és olcsó.

Nyilvánvaló hátránya, hogy egy ilyen autómosó létrehozása jelentős tőkét igényel

Legjobb passzív jövedelem ötletek, amelyek előzetes munkát igényelnek

Az internetnek hála ma már számos olyan online passzív jövedelemszerzési forma létezik, amely egyáltalán nem (vagy csak minimális) igényel pénzügyi befektetést a részedről.

Helyette kemény munkára és kitartásra lesz szükséged.

Dropshipping webáruház

A dropshipping egy olyan online kereskedelmi üzleti modell, ahol maga az üzlet (webshop) nem tartja raktáron az általa értékesített termékeket.

Ehelyett, az online áruház pusztán közvetítőként szolgál a termék gyártója és a vevők között. 

Amint láthatod a webshopnak, mint eladónak, nem kell foglalkoznia a termékkel egyáltalán. Tulajdonképpen ezt fizikailag soha nem is látja.

Mindössze egy online webshopot kell felépítened, amit teljesen automatizálni is tudsz, így egy jó passzív bevételszerzési formát jelenthet.

A nehézség nyilván abban rejlik, hogy egy ilyen webshop felfuttatása időbe telik. Ha ez viszont sikerül, akkor kevés kockázattal csinálhatsz pénzt, hiszen Neked soha nem kell megvásárolnod magát a terméket (így ha nincs is igény rá, nem marad nálad).

Íme néhány példa magyar dropshipping webshopokra: dropshippy.hu, byhome.hu, chs.hu, ekszerwebshop.hu

Affiliate marketing 

Az affiliate marketing (magyarul: partnerprogram) révén mások már létező termékeinek és szolgáltatásainak ajánlásával kereshetsz pénzt

Neked mindössze csak a termékek marketingjével kell foglalkoznod.

Gyakorlatban úgy működik, hogy csatlakozol egy adott vállalat partnerprogramjához és valamilyen csatornán keresztül (blog / YouTube / Instagram / Facebook stb.) ajánlod a partnercég termékeit vagy szolgáltatását a követőtáborodnak.

Ha az általad közzétett hivatkozáson keresztül vásárolja meg valaki az adott terméket vagy szolgáltatást, akkor Te ezért cserébe jutalékot kapsz.

Fontos, hogy olyan terméket vagy szolgáltatást ajánlj, amelyet ismersz, Te is kipróbáltál és őszintén ajánlani tudsz. Másképp hamar elveszíted a követőid bizalmát.

Ma már a legtöbb nagy brand rendelkezik partnerprogrammal, tehát lehetőséged van számtalan olyan termék és szolgáltatás közül választani, ami hozzád közel áll. 

Ilyen például a Libri.hu vagy az Amazon passzív jövedelem partnerprogramja.

A módszer fő nehézsége, hogy szükséged van egy online követőtábor kiépítésére, ami viszonylag sok időt és erőfeszítést igényelhet.

Egy blog elindítása nagyszerű lehetőség lehet erre, amit manapság szinte ingyen elkezdhetsz. 

Készíts egy online tanfolyamot 

Az online tanulás egy jelenleg kirobbanó iparág és egy hatalmas üzleti lehetőség.

Készíthetsz videó alapú online képzéseket és feltöltheted olyan platformokra, mint az Udemy vagy Skillshare

Minden egyes alkalommal, amikor valaki megvásárolja a tanfolyamodat Te pénzt kapsz érte (nyilván a platform is megtartja az ár egy bizonyos százalékát). 

Manapság bármiről készíthetsz online tanfolyamotami az emberek problémájára megoldást kínál

Megtaníthatod az embereknek hogyan kössenek horgászcsomót, hogyan építsenek weboldalt, taníthatsz különböző edzőgyakorlatokat, nyelveket stb.

Nem feltétlen kell szakértőnek sem lenned. Ha érdekel egy adott téma, és szívesen tanulnál arról, akkor később megoszthatod a tanultak és a tapasztalataidat.

Egy online tanfolyam remek kiegészítője lehet egy blognak, hiszen a tanfolyamaidat felajánlhatod a már meglévő követőtáborodnak.

Írj e-Könyvet

Hasonlóan az online tanfolyamhoz, ha tudásod van egy adott területen vagy szeretsz írni, akkor ez egy jó lehetőség lehet számodra.

Az e-könyv írás kevés kockázattal jár, hiszen az idődön kívül nem igényel másfajta befektetést. 

Mindössze annyi dolgod van, hogy megírj egy könyvet (ami lehet akár egy pár oldalas útmutató is), készíts neki egy borítót (erre használhatod a Canva-t), és feltöltsd egy platformra, ahol értékesíteni tudod.

Ha angolul írsz, akkor használhatod az Amazon Kindle Direct Publishing szolgáltatását, amelyen keresztül az Amazonon Te magad publikálhatod a könyved. Ha magyarul, akkor meg leszerződhetsz a Libri.hu vagy az ekonyv.hu-val.

Minden egyes eladás után ezek a vállalatok megtartják az eladási ár egy bizonyos százalékát, a többi meg a tied.

Egy tipikus passzív jövedelemszerzési forma, hiszen csak egyszer kell megírnod a könyvet, utána folyamatosan termeli a hasznot.

Fontos azonban megjegyezni, hogy ez a módszer sem jár instant sikerrel. Annak érdekében, hogy minél több emberhez eljusson a könyved foglalkoznod kell annak marketingjével is.

Éppen ezért ez is egy jó lehetőség lehet, ha már van egy blogod és követőtáborod.

Írj blogot  

Véleményem szerint ez egy annyira jó lehetőség, hogy mindenkinek blogot kellene írnia.

Kezdetben mellékállásban kereshetsz pénzt, később viszont akár a főállásoddá is válhat

Mivel csak egy laptopra van szükséged, lényegében bárhonnan dolgozhatsz. 

Ha egy adott területen hasznos tudással rendelkezel, vagy csak szívesen beszélsz egy adott témáról, akkor a blog egy nagyszerű eszköz lehet, ahol megoszthatod véleményedet és tapasztalataidat másokkal.

Nem feltétlen kell szakértőnek lenned a témában. Ha van valami, amiről szívesen tanulsz, akkor a tanultakat is folyamatosan megoszthatod, így idővel szakértővé válhatsz az adott területen.

Michelle Schroeder, amerikai blogger, jó példa erre. Ő azzal a céllal indította blogját, hogy a saját pénzügyeit nyomon kövesse. Ennek köszönhetően, képes volt visszafizetni $38,000 diákhitelt, amit a blogján dokumentált. 

Michelle ma több, mint $50,000 keres havonta (!), aminek többsége affiliate marketingből és az online tanfolyamából származik.

Sőt, nem is kell Te legyél a következő Petőfi Sándor. Minél egyszerűbben tudod közölni a mondanivalód annál jobb.

Én például imádok a pénzügyekről beszélni, ezért is indítottam egy pénzügyi blogot.  Nincsenek különös írói készségeim, ezért eleinte én is kételkedtem magamban, viszont más pénzügyi blogokat olvasva észrevettem, hogy nincs is erre szükség. A pénzügyek amúgy is elég komplikáltak, így fontos, hogy minél érthetőbben közvetítsem mondanivalómat.

Ha sikerül egy lojális olvasótábort felépítened, akkor számos jövedelemszerzési forma áll rendelkezésedre: írhatsz szponzorált cikkeket, megjeleníthetsz affiliate linkeket, írhatsz e-könyvet, készíthetsz online tanfolyamokat, vagy személyes konzultációt is tarthatsz. 

És mi a legjobb? Kb. évi 5.000 forintból ma már elindíthatsz egy blogot 1-2 óra alatt.

Egy blog írása eleinte sok időt és erőfeszítést igényel, hiszen bizalmat kell kialakítanod olvasóidban. 

Ha azonban ez sikerül, akkor akár egy online vállalkozást is építhetsz e köré, amit a megfelelő rendszerek felépítésével 100%-an tudsz automatizálni.

Készíts YouTube videókat  

Ha sikerül jelentős nézettséged elérned a YouTube csatornádon, akkor a megjelenített reklámokbóllényeges összegre tehetsz szert, amit a Google fizet Neked. 

Emellett, szponzorált tartalmat is készíthetsz, ami egy további bevételi forrást jelenthet.

Készíthetsz vlogot a saját életedről, oktatóvideókat vagy bemutathatsz és/vagy összehasonlíthatsz különböző termékeket.

Manapság tényleg bármiről készíthetsz videót, ami az embereket érdekli.

Nem hiszed? 

Nézd csak meg ezt a 16 éves román lányt, aki slime videókat készít:

Elhiszed, ha azt mondom, hogy ezekkel a videókkal több millió dollárt keres évente?

Igen, jól olvastad. TÖBB MILLIÓ DOLLÁRT!!!

Bár nem vagyok szakértő ezen a területen, én magam is követek néhány YouTubert. Ez alapján azt tudom mondani, hogy a siker titka a folyamatos és kitartó tartalomgyártás.

Másik fontos tényező, hogy egy olyan témát válasz, amiből még kevés van. 

A korábban említett 16 éves román lány ezt nagyon eltalálta, hiszen a színekkel teli videóit kisgyerekek milliói nagy örömmel nézik.

A módszer talán legjobb oldala, hogy az évekkel korábban feltöltött videóid is folyamatosan pénzt termelnek.

Készíts stock fotókat

Professzionális fényképész vagy, esetleg szeretsz pusztán hobbiból fényképeket készíteni?

Ha igen, akkor miért ne építenél ebből passzív jövedelmet?

Fotóidat olyan weboldalakra töltheted fel, mint a Shutterstock, Adobe Stock, Alamy stb. 

Ezek az oldalak több millió képet értékesítenek, és lényegében egy platformként szolgálnak a fotósok és a vásárlók között. 

Minden egyes alkalommal, amikor valaki megveszi a fényképedet jogdíjat kapsz cserébe.

Márpedig rengeteg ember és vállalat vásárol képeket. 

A cikkeimben megjelenített képeket néha én magam is innen veszem.

Készíts videókat

A Vimeo szerint „2021-re a világ havi 3 billió internetes videó percet fog fogyasztani. Hogy ezt perspektívába helyezzük, ez havonta 5 millió évnyi videó”.

Ha szeretsz videókat készíteni, akkor ezekből is extra jövedelemre tehetsz szert.

A stock fotókhoz hasonlóan, több olyan platform is létezik, amelyre feltöltheted a videóidat és értékesítheted.

Példák: uscreen.com, vimeo.com, Amazon Video Direct.

Készíts pólókat online

Számos olyan weboldal létezik, ahol egyedi tervezésű pólókat készíthetsz és értékesíthetsz. Ráadásul, mindezt teljesen ingyenes.

Mindössze annyi dolgod van, hogy az adott platformon kiválasztasz egy egyszínű pólót, és valamilyen általad kitalált egyedi dízájnt és/vagy márkanevet nyomtatsz rá

A platformon több (száz)ezer lehetséges vásárló keresgél a legjobb formatervek között, és ha találkoznak a termékeddel, akkor azt megtudják vásárolni, amiért te cserébe jutalékot kapsz.

Vásárlás esetén a platformot működtető cég intézi a vásárlás feldolgozását, az ügyféllel való kommunikációt, a póló legyártását, csomagolását és kiszállítását, valamint a vásárlás utáni ügyfélszolgálatot.

Ez egy nagyszerű passzív jövedelem forrás, amit akár munka mellett is tudsz csinálni. Ha sikerül egy (vagy több) népszerű pólót létrehoznod, akkor egy folyamatos bevételre tehetsz szert.

Íme néhány a legnépszerűbb platformok közül: Spreadshirt, Designhill, Printful, Cafepress, Tee Spring és Amazon Merch.

Add bérbe a nyaralódat / lakásodat Airbnb-n keresztül

Az AirBnb turisták millióinak ad lehetőséget ideiglenes szállásfoglalásra kedvező áron, drága hotelek helyett. 

Ez egy jó pénzkeresési lehetőség, hiszen a már meglévő nyaralód, lakásod vagy akár egy szobád (amit nem használsz) adhatod ki valakinek ideiglenes az AirBnb-n keresztül. 

linkre kattintva regisztrálhatsz.

Add bérbe a garázsod, beállód

Hasonlóan egy lakáshoz, ha van egy garázsod, amit nem használsz, miért ne adnád bérbe, hogy passzív jövedelmet csinálj belőle?

Erre nagy igény is van, hiszen egyre több az autó, de nincs elég parkolóhely. Az emberek nyilvánvaló okok miatt általában nem szeretik az utcán tartani féltett járműveiket.

Egy lakás bérbeadásával szemben a garázs bérbeadása lényegesen kevesebb figyelmet igényel a részedről.

Add bérbe az autódat

Bármennyire is furának tűnik bérbe adni az autód egy teljes idegennek, ma már léteznek cégek, akik erre is lehetőséget nyújtanak ugyanúgy, mint ahogyan az AirBnb lehetőséget ad a lakáskiadásra. 

Ha van egy autód, amit egyáltalán nem, vagy csak bizonyos alkalmakkor használsz, akkor bérbe adhatod, hogy extra jövedelemre tegyél szert.

Az alternatíva az, hogy az autód  egy helyben áll és folyamatosan veszít az értékéből. Akkor meg miért ne csinálnál belőle egy pénztermelő gépet? 

Példák Magyarországon: sinexrent.com, autopal.hu, yesauto.hu

Készíts logókat / ikonokat / digitális rajzokat

Erre az ötletre akkor bukkantam rá, amikor a weboldalamat készítettem, és többek között egy logóra, avatárra, és különböző ikonokra volt szükségem.

Ezeket a shutterstock.com-on vásároltam meg, pont ugyanúgy, mint ahogyan a világon több más blogger és vállalat is. 

Ha jól tudsz rajzolni digitálisan, akkor Te is értékesítheted munkádat a Shutterstock-on vagy akár létrehozhatod saját weboldalat is.

Az utóbbi nyilván több munkát igényel, hiszen az oldal marketingjével is kell foglalkoznod, viszont a pénzkeresési lehetőség is nagyobb. 

Készíts egy applikációt vagy szoftvert

Ha van egy jó applikáció vagy szoftver ötleted, ami megoldást nyújtana az emberek egy adott problémájára, akkor ezt elkészítheted Te magad (amennyiben rendelkezel programozói tudással) vagy felbérelhetsz programozókat, hogy ezt Neked elkészítsék.

Rengeteg ötletet szerezhetsz külföldről, amit Magyarországra (vagy akár a teljes Európába is) elhozhatsz.

Én például régóta keresek egy európai alternatívát az amerikai Personal Capital nevű applikációra. Ez egy olyan alkalmazás, amelyen keresztül követheted a költségeidet, nettó vagyonodat, befektetéseidet és összeköthető a bankkártyáiddal, így mindent automatikus nyomon követ.

Ha létrehozol egy ilyen applikációt / programot, akkor ezt az AppStore-on keresztül vagy akár egy havidíjas előfizetésként is árulhatod.

Passzív jövedelem ötletek: összegzés

Ebben a cikkben megnéztük a legjobb passzív jövedelem ötleteket. Érdemes lehet több passzív bevételszerzési lehetőségben is gondolkodnod.  Befektethetsz passzív ETF-ekbe, kötvényekbe és / vagy ingatlanokba, mellette pedig elkezdhetsz egy online vállalkozást is. Ezt mindössze egy ingyenes blog indításával is megteheted.

Én is ezt a stratégiát alkalmazom. Megtakarításaimat minden hónapban indexkövető ETF-ekbe fektetem, közben pedig építem a blogomat és az online vállalkozásomat.

Passzív jövedelem építéséhez nem kell sok pénzzel rendelkezed, elkezdheted pusztán befektetni a havi / féléves / éves megtakarításaidat is. Ami fontos viszont, hogy minél hamarabb elkezd, hogy élvezhesd a kamatos kamat hatását.

De számos olyan példát is láttunk, amely egyáltalán nem igényel pénzbefektetést (vagy csak nagyon minimálisat). Helyette viszont kemény előzetes munkára és erőfeszítésre lesz szükség a részedről.

Kezdj el Te is passzív bevételt építeni, és tanítsd meg a pénzednek, hogy Neked dolgozzon!

Irány a Ferfitemak.hu főoldal >>