5 ok, amiért érdemes ellátogatni Riminibe, Olaszországba

Rimini lenyűgöző aranyszínű strandjaival, gyönyörű történelmi építészetével és virágzó utcai éttermeivel Olaszország egyik legnagyobb rejtett gyöngyszeme.

1: Fulgor mozi

A rimini Piazza Cavour tértől mindössze néhány méterre található történelmi mozi 2018. január 20-án nyitotta meg újra kapuit ötéves felújítás után.

A dátum azért volt jelentős, mert ez lett volna a világhírű filmrendező, Federico Fellini 98. születésnapja. Minden idők egyik legnagyobb filmrendezőjének tartott Fellini filmművészetének nagy részét rimini gyermekkori emlékei ihlették. A történelmi Corso d’Augusto mozi volt az a hely, ahol a filmmaestro először találkozott a filmekkel, később pedig itt mutatták be a Roma és az Amarcord című filmjeit.

A felújított mozi három emeletes. A földszinten két moziterem és egy látványos előcsarnok található, amelyet Maestro Dante Ferretti a 30-as évek Hollywoodjának stílusában készített. Az első és a második emeleten található a Museo Federico Fellini, amely kiállításokon, galériákon, interaktív installációkon keresztül mutatja be Federico Fellini történetét, sőt néhány olyan filmjét is bemutatják, amelyeket soha nem készítettek el.

2: A strand

A több mint 15 kilométer hosszú, finom fehér homokos tengerparton, amely bájos szállodák, tengerparti bárok és éttermek eklektikus keverékével büszkélkedhet, könnyen érthető, hogy Rimini strandja miért híres az egész világon. A strandok középpontjában a Marina Centro és a Lungomare Augustore található, amelyek a legélénkebb és legfiatalabb részek, és a strand híres éjszakai életének központja, különösen nyáron, míg északabbra és délebbre a csendesebb családi területek találhatók.

Bármelyik területet is választja, minden strandot makulátlan állapotban tartanak, és megfelelnek Rimini szigorú kék zászlós politikájának. Dőljön hátra egy koktéllal, mártózzon meg a tengerben, és élvezze az igazi olasz élet eme pillanatképét.

3: A római romok

A Kr. e. 268-ból származó Rimini a római korban fontos stratégiai pozíciót töltött be, és ennek emlékei a mai napig fennmaradtak. A legimpozánsabb az Arco d’Augusto, amely i. e. 27-ben épült Augustus Caesar tiszteletére, és a legrégebbi fennmaradt római diadalív.

A 62 méter hosszú Ponte di Tiberio egy másik római kori relikvia, amely 2000 év után is erősen áll. Öt íve összeköti Rimini Centro Storico városrészét a Borgo San Giuliano történelmi negyedével. Egy nyugodt napon a híd tükröződése a csatorna mélykék vizében tökéletes látványt nyújt, akárcsak a képeslapokon.

4: A városrészek

A Ponte di Tiberióval szemben található a divatos Borgo San Giuliano. A kis macskaköves utcák, elegáns terek és színes utcai falfestmények bájos negyede, a Borgo a szerény kezdetekből Rimini egyik legnépszerűbb területévé nőtte ki magát.

Az eredetileg durva halásznegyedként és a város egyik legszegényebb negyedeként elhíresült Borgo ma már kétévente megrendezett fesztiválnak, a Festa del Borgo San Giuliano fesztiválnak ad otthont, ahol utcaszínház, zene, tánc és ínycsiklandó ételek várják a látogatókat. A fesztivál a Ponte di Tiberio felett tartott látványos tűzijátékkal ér véget.

A városrész szorosan kötődik a híres rimini filmrendezőhöz, Federico Fellinihez is, aki különösen kedvelte a Borgót, annak ellenére, hogy a város másik felén született és nőtt fel. A Festa del Borgo 1994-ben hivatalosan is Fellininek lett szentelve, és a Borgo épületeinek falain található legjellegzetesebb falfestmények közül sok az ő filmjeiből vett jeleneteket és szereplőket, valamint magát Fellinit ábrázolja.

5: Az utcai ételek

Rimini utcáin egyre növekvő utcai ételkultúrát találunk, amely a régió autentikus ízvilágát kínálja. Ez a városszerte elszórtan található, baracchini néven ismert utcai ételek „templomaiban” érhető tetten. Ezek a kis kioszkok a helyi finomságokra specializálódtak, a melegítő cassoni alle erbe-től (fűszeres lapos kenyér) a Rimini jellegzetes piadájáig, a forrón tálalt kovásztalan kenyérig, amelyet felvágottal vagy lágy sajttal töltenek meg.

Ezek a baracchini egyszerű és szerény ételstandok, és sok látogatónak hiányoznak. Mindenképpen kérje el a helyi turisztikai információs irodától a Rimini Street Food Tour térképet, amely segít megtalálni a legjobb baracchinikat, vagy töltse le a Rimini Street Food Tour alkalmazást.