10 bevált módszer, hogy boldogok legyünk egyedül és kevésbé érezzük magunkat magányosnak

Az egyedül töltött idő nem feltétlenül jelenti azt, hogy magányos vagy. Az egyedül töltött idő lehetőséget adhat arra, hogy jobban megismerd önmagad, javítsd a mentális egészségedet, és olyan dolgokat csinálj, amelyeket élvezel.

„Az emberek társas lények, akiket arra terveztek, hogy kapcsolatban legyenek másokkal. Ugyanakkor fontos megtanulni, hogyan lehet elviselni, sőt értékelni a hosszabb ideig tartó egyedüllétet” – mondja Heather Z. Lyons, PhD, pszichológus, a Baltimore Therapy Group tulajdonosa a marylandi Baltimore-ban.

Akár önkéntes, akár szükséges, íme 10 módszer, hogy boldogabbak legyünk egyedül:

 1. Fejlesszen ki kapcsolatot önmagával
  Az egyedüllét lehetőséget ad arra, hogy ápold az önmagaddal való kapcsolatodat. Ezt azonban nem mindig könnyű megtenni.

„Az egyedül töltött idő különböző okokból nehéz lehet az embereknek” – mondja Lyons. „Használd ki a kellemetlenséget, mint lehetőséget arra, hogy megismerd önmagadat. Gondolkodj el azon, mi merül fel benned, amikor egyedül vagy”.

Ezt megteheti például úgy, hogy elgondolkodik vagy naplót vezet az értékeiről, kedvenceiről, ellenszenveiről és aktuális érzelmeiről.

 1. Önkéntes
  Egy 2020-ban az Egyesült Királyságban végzett nagyszabású tanulmányban a résztvevők 1996 és 2014 között kétévente kitöltöttek egy felmérést általános mentális jólétükről és önkéntes szokásaikról. Azok, akik havonta legalább egyszer önkénteskedtek, jobb mentális egészségről számoltak be, mint azok, akik ritkán vagy soha nem önkénteskedtek.

Ezt úgy is megteheted, hogy nem kell kimozdulnod otthonról. „Önkéntesként korrepetálhatsz diákokat videón keresztül, vagy adományozhatsz egy élelmiszerbanknak” – mondja Tina B. Tessina, PhD, LMFT, pszichoterapeuta a kaliforniai Long Beachen.

 1. Tanulj valami újat
  Vállalja a kezdeményezést, hogy új információkat szívjon magába és tanuljon meg, vagy gyakoroljon egy készséget, miközben egyedül van. „Ez magában foglalhatja olyan tevékenységekbe való bekapcsolódást, amelyek olyan végrehajtó működési készségeket igényelnek, mint a koncentráció, például az olvasás vagy az alkotás” – mondja Lyons.

„Fontolja meg, hogy a megszokottól eltérő tevékenységet végezzen: ez egy remek alkalom arra, hogy kipróbáljon valami újat, vagy videón keresztül vegyen részt egy tanfolyamon” – mondja Tessina.

 1. Gyakorlat
  Az aktivitás hosszú utat tehet meg a boldogság felé. „A napi, tudatos sétán való részvétel, vagy valamilyen fizikai aktivitással való foglalkozás enyhítheti a szorongást” – mondja Dr. Leela R. Magavi, pszichiáter, a kaliforniai Newport Beachen működő Community Psychiatry regionális orvosigazgatója.

Egy 2018-as nagyszabású tanulmányban a kutatók azt találták, hogy azok, akik rendszeresen edzettek, 43,2%-kal kevesebb rossz mentális egészséggel töltött napot tapasztaltak az előző hónapban, mint azok, akik inaktívak voltak.

 1. Töltsön időt a természetben
  Egy 2019-es nagyszabású tanulmány szerint azok az emberek, akik egy hét alatt legalább két órát töltöttek a természetben, sokkal nagyobb valószínűséggel számoltak be nagyobb jólétről és egészségi állapotról, mint azok, akik nem töltöttek időt a szabadban.

Az, hogy a szabadban töltött idő kis lépésekben vagy nagy darabokban történt-e, nem befolyásolta az eredményeket, és az előnyök heti 200-300 perc szabadban töltött időnél tetőztek. Tegyünk egy hosszú sétát, olvassunk egy parkban, vagy csak üljünk a szabadban.

 1. Gyakorolja a hálát
  Túlságosan könnyű elragadtatni magunkat azon, hogy arra koncentráljunk, amink nincs.

„Azt javaslom a pácienseimnek, hogy minden reggel és este sorolják fel azokat a dolgokat, amelyekért fizikailag, érzelmileg és lelkileg hálásak, különösen, ha magányosak az ünnepek alatt” – mondja Magavi. „Továbbá a hálalisták készítése és ezek hangos felolvasása a tükör előtt segíthet több érzékszervi központot megcélozni az agyban, hogy maximalizálja ennek a tevékenységnek az előnyeit.”

 1. Tartson szünetet a közösségi médiában
  Bár a közösségi média úgy tűnhet, hogy lehetőséget ad a másokkal való kapcsolatteremtésre, valójában erősebb magányérzetet okozhat.

Egy nagyszabású, 18 és 30 év közötti diákok körében végzett 2019-es tanulmány összefüggést talált a közösségi média használata és az elszigeteltség érzése között. A közösségi médiával kapcsolatos negatív tapasztalatok minden 10%-os növekedése esetén a felhasználók átlagosan 13%-os növekedést jelentettek az elszigeteltség érzésében.

 1. Menj el egy randira
  Bár kézenfekvőnek tűnhet, hogy olyasmit csinálj, amit szeretsz, ritkán van lehetőséged arra, hogy pontosan azt csináld, amit szeretnél.

„A legtöbb embernek soha nem volt tartósan csak a preferenciáin gondolkodni. Teremtsen teret az egyedül töltött idő alatt arra, hogy megkérdezze magától: „Mit szeretnék valójában csinálni?”” – mondja Jeni Woodfin, LMFT, a kaliforniai San Joséban működő J. Woodfin Counseling terapeutája.

Vigyük el magunkat moziba, vagy nézzünk meg egy új múzeumi kiállítást. Vagy ha otthon akarsz maradni, főzd meg magadnak a kedvenc ételedet.

 1. Meditálj
  A meditáció nemcsak javítja a tudatosságot , de egy 2010-es áttekintés szerint a gyakorlat növelheti az agy szürkeállományának mennyiségét. Az agynak ez a része felelős a perspektívakeresésért és az érzelmi szabályozásért.

Bár a meditáció gondolata ijesztően hangozhat, a tényleges gyakorlat bárki számára elérhető. Kipróbálhatja a meditációt egyedül vagy alkalmazások vagy Youtube-videók segítségével.

 1. Nevelőszülők vagy örökbefogadók
  Igen, technikailag ez egy társat adna neked, de egy háziállat nem tud visszabeszélni, így ez is számít.

„Ha egy állat van otthon veled, olyan kapcsolatot hoz létre, amely örömet, nevetést és váratlan kihívásokat hozhat, amelyek nem hagynak nyugodni” – mondja Woodfin. „Az állatok okot adnak arra, hogy felkeljünk az ágyból. Ha nehezen találjuk meg a motivációt, hogy mozgásban maradjunk, egy olyan háziállat, amelyiknek szüksége van a sétára, mindkettőnk számára előnyös helyzet”.”