Virsli főzés, virsli főzése – Hogyan kell a virslit főzni?

A virsli főzése a világ egyik legegyszerűbb dolga, amut mindenkinek ismernie kell. A virsli főzése agyon egyszerá, mivel egy igen egyszerű étel. Ebből kifolyólag, amire figyelni kell, hogy ne essen szét főzés vagy sütés közben, mert akkor elmúlik a varázslat, és helyette csak egy páratlan húsdarab marad. A következőkben részletesen leírjuk, hogy mire kell figyelni virsli főzése során, hogy ne essen szét és ne robbanjon fel a mikróban.

Miből van a virsli?

A hagyományos virsli alapanyaga 40% marhacomb, 35% sertésszalonna, 20% jég. Az összetevőket egyszerűen pépesítik a jéggel együtt, majd beletöltik a megfelelő bélbe. Az elkészült virslit még a boltokba kerülés előtt megfőzik, és sok esetben még füstölik is. Persze ma már ezernyiféle virsli várakozik az üzletek polcain, ezek közül már sok szárnyasokból készül, illetve mindenféle különleges ízesítést kapnak.

A virsli főzés titka

A megrepedt, szétrobbant virsli oka általában túl forró vízben túl sokáig történő főzés. A virsli főzésének titka az, hogy nem kell főzni. Tulajdonképpen a virsli egy olyan hőkezelt húskészítmény, amelyet főzés vagy sütés nélkül fogyasztanak, hasonlóan a párizsihoz vagy más felvágottakhoz. Valójában a virslit nem kell főzni, csak melegíteni.

Az első és igen fontos lépés, hogy minőségi virslit válassz. Jól nézd meg, akár kérd ki a húspultban álldogáló szakember véleményét, hogy melyik virslit ajánlja. Majd, ha döntöttél, akkor jöhet a főzés, ami igazából nem is főzés. Ugyanis, ahogy a készítésnél említettük a virsliket már egyszer megfőzik, sőt sokszor még füstöléssel is tartósítják. Így mire a konyhánkba kerül már nem kell nyers húst főzni – persze, ha előcsomagolt virslit veszel, érdemes a csomagolást elolvasni, mert a virslinek látszó húskészítmények esetében elképzelhető, hogy mégis kell a főzés. De a hagyományos virsli főzésének egyik kulcsa, hogy egyben maradjon nem más, mint hogy a virslit nem kell főzni. Tehát otthon elég már csak felmelegítened az ételt tálalás előtt.

Virsli főzése lépésről-lépésre

A virlsi főzését az alábbival kezd. Először is melegíts fel vizet egy kisebb lábasban, amibe a virslik majd elférnek. Fontos, hogy a virsliket a víz teljesen ellepje. Ez egy fontos lépés, mert ha kevés vízbe teszed bele a virsliket, akkor a hideg virslik hamar le fogják hűteni azt a kevés meleg vizet, így a virslik nem tudnak majd átmelegedni.

Miután felforrt a víz a lábasben, vedd takarékra a gázt és rakd bele a virsliket. Ezt követően helyezz fedőt az edényre és várj 5-10 percet, hogy a virlsik felmelegedjenek. Ez az idő attól is függ,hogy emnnyi virslit melegítettél fel és mekkora lábasban.

Mennyi a virsli főzé ideje?

A virsli főzési ideje a virsli méretétől függ. A bécsi virsli, frankfurti virsli, füstli vékonyabbak, így gyorsabban át is melegszenek, nekik elég 5-8 perc.

A virsli főzési ideje attól függ, hogy milyen típusú készítményt választasz, leginkább azért, mert ezeknek más-más a vastagságuk. A vékonyabbaknak 2-3 perc is elég lehet, a vastagabbaknak akár 10 percre is szüksége lehet. Az időt pedig minden esetben a víz forrásától számítsd.

Frankfurti, juhbeles, bécsi virsli főzése

Ezek a virslik vékonyabbak a hagyományos, műbeles magyar virslinél, így jobban oda kell figyelni a főzési idejükre. Ezek a virslik – frankfurti, juhbeles, bécsi, bajor, bőrös, roppanós stb. – érzékenyebbek a főzésre, mivel vékonyabbak hamarabb átmelegszenek, és könnyebben szétrepednek. Nagyon kell figyelned arra, hogy amikor a virslit beleteszed a már forrásban lévő vízbe, már ne forrald tovább.

Vékonyabb virsli főzése

A vékonyabb virsli főzésénél nagyon figyelj az időzítésre! A vékonyabb virslik főzési ideje maximum 5 perc, ennyi idő alatt tökéletesen átmelegszenek. De mivel a forrás és a vízbe helyezés után már nem főzöd tovább, így elzárt tűzhelyen akár egészen tálalásig a meleg vízben hagyhatod a virsliket, hogy ne hűljenek ki.

Műbeles virsli főzése

Műbeles virsli esetén megszokás kérdése, hogy a belet főzés előtt vagy után húzod le róla. Ha utána szoktad lehúzni, akkor érdemes arra figyelni, hogy a vízből kivéve azonnal szabadítsd meg tőle a virsliket. A műbeles virslivel némileg könnyebb dolgod lesz, mert kevésbé hajlamos megrepedni, ezért akár részben forralható is. De itt is tökéletesen működik az a megoldás, hogy forró vízbe teszed, majd fedő alatt lekapcsolt lánggal 8-10 percig hagyod, hogy átmelegedjen.

A virsli főzése mikróban

Sokan nem szeretnek a tűzhellyel bajlódni, inkább bedobják a mikróba a virsliket és pár perc múlva készen kiveszik. Ez sem rossz megoldás, viszont nagyon oda kell figyelni a mikróban való főzéskor néhány dologra, ahhoz, hogy ne egy szétrobbant húspép várjon a mikró ajtó kinyitása után.

A mikróba beteheted víz nélkül is a virsliket, de nagyon figyelj rá, hogy legfeljebb 90 másodpercet legyen bent, mert rendkívül érzékeny a mikró melegére. Érdemes lefedni, ha mégis baleset történne, ne az egész készüléket kelljen takarítani. Ha vízzel teszed be is ugyanez az eljárás. Ha már a mikrót választod, akkor azért javasolt inkább vízzel, mert szárazon könnyen megráncosodik a virsli bőre, ami tálaláskor nem lesz túl ínycsiklandozó.

Grill virsli

A virsli, főleg a bécsi grillezve is isteni finom. Óvatosan a kerti grillen is elkészítheted, de a sütőd vagy a mikró grill funkciójával is nagyon finom lesz a végeredmény. A repedésre itt is figyelj, ha megvannak a grill csíkok, utána már 2-3 percig süsd maximum.

Virsli főzése mikróban

A virsli főzése nem csak hagyományos módon törtéhet, hanem akár mikróban is. Mikróban nagyon kennyedén, gyorsan és kényelmesen elkészítheted kedvenc virslidet. Egyszerűen tegyél egy kis vizet egy mikrózható tálba + a virsliket. Ha szárazon, víz nélkül teszed a virslit a mikróba, akkor a bőre megráncosodik. Tedd a mikróba a tálat kb. 0,5-1 percre, majd nézd meg, hogy átmelegedtek-e rendesen. Ha nem, akkor tedd vissza még egy kis időre, de forgasd meg előtte a virsliket.

Műbeles virsli főzése

A műbeles virsli főzése annyiból más mint a bőrös virsli főzése, hogy a műbeles virsli bőrét fogyasztás előtt el kell távolítani, mert az nem ehető anyagból készül. Ezt a bőrt a legjobb a főzés előtt eltávolítani, de megteheted főzés után is, viszont akkor egyből, ahogy kiveszed a vízből, mert utána sokkal nehezebb.

+1 jó tanács a virsli főzéséhez

Ha Auchanban, Tescoban, Lidleben vagy Aldiban csomagolt virslit vásárolsz, akkor nézd meg a csomagolását, mert ott szokott szerepelni a gyártó elkészítési javaslata. Fel szokták tűntetni, hogy mennyi ideig javasolják az adott virslit főzni, és milyen módon. Például a füstli virslinél azt javasolják, hogy műanyag csomagolással együtt tedd a forró vízbe a virslit.

Virsli tálalása

A főtt virsli egy szilveszteri főétel, de gyakran fogyasztják reggelire és vacsorára, valamint bulikon és összejöveteleken is. A virslit általában mustárral és kenyérrel tálalják, de tálalhatjuk bármilyen más szósszal is, például majonézzel, ketchuppal, tormával, vagy különféle majonézes salátákkal. Valamint ehető savanyúsággal, ecetes uborkával, chlamáddal vagy friss zöldségekkel, paradicsommal, paprikával. Ha főtt virslit teszel egy zsemlébe, akkor hot-dogot is készíthetsz belőle.

Irány a ferfitemak.hu főoldal >>