Tesztoszteron szint csökkenése

A tesztoszteron szint csökkenése számos okból adódhat. A tesztoszteron szint csökkenése termlszetesen együtt jár az öregedéssel, de szervi bajok és egyéb betegségek is okozhatják. A tesztoszteron szint csökkenése kapcsán nem csak szexuális értelemben érdemes foglalkozni. Ugyanis a tesztoszteron felelős azért, hogy a férfias nem i jellegek kifejlődjenek. A férfiakon kívül pedig a női test is termeli a szőrzet kialakulása miatt, de részt vesz a csontok, bőr, izom normális felépítésében is. A nem megfelelő szintű tesztoszteron szerint sajnos betegségekre utalhat!

A tesztoszteront a fréfiak szervezetében a herék Leydig-sejtjei állítják elő koleszterinből, míg a nők szervezete a petefészekben és a mellékvesékben termel minimális mennyiségű hormont. A helyes mennyiségről kitűnő táblázat található itt.

Férfiak esetlben a tesztoszteron első helyen van a potencianövelés kérdéskörben. A tesztoszteron szint csökkenése két tényre bontható. Az egyik betegség, a másik öregedés. Ha a tesztoszteron szint csökkenése elkezdődik, általános panasz a nemi vágy csökkenése és a férfi potencia zavara, csökken a spermiumok száma. Beindul az izomvesztés, aminek helyébe elzsírosodás lép. Legszembetűnőbb tünet a hajhullás. Mindezek utalhatnak májbetegségre, de lehetnek szerencsétlen következményei is egy here-eltávolítás utáni sugárkezelésnek is. Krónikus okok között a fejlődési rendellenességet említhetjük, ami alapvetően genetikai eredetű.

Bizonyos esetelben előfordulhat tesztoszteron szint túltengés is. Ekkor a tesztoszteron nemi hormon szintje nagyon magas.

Tesztoszteron szint túltengés esetén sajnos nagy az esélye egy heredaganatnak. De ezt okozhatja külső beavatkozás is, főleg a testépítők és élsportolók esetében. A magas hormon szint a nőknél kifejezetten problémás, hiszen megnehezíti a teherbe esést, önbizalom romboló férfias jelleget kölcsönöz, valamint túlsúlyt. A mellékvese és a pajzsmirigy működésének problémái is okozhatják a túl magas szintet. Ebben az esetben mindkét nem esetében magas a rák kockázata!

Esetek túlnyomó többségében ha a tesztoszteron szint csökkenése mutatkozik szervezeünkön, annak sokkal inkább az öregedés az oka. Testünket, szervezetünket úgy alakította az evolúció, hogy idővel a hormonháztartás egyenletesen csökkenjen. Ezzel párhuzamos módon csökken a nemi vágy és a szexuális vonzódás. Persze, ez nem jelenti azt, hogy az idősebbeknek le kéne mondania a szexuális örömszerzésről! Ugyanis az ember élete végéig megfelelő tesztoszteron szinttel rendelkezik ahhoz, hogy végig férfias lehessen, illetve végig szexuálisan aktív. Az oka a hormon csökkenésének az idősebbek életmódjában keresendő! Az idősek – és nem csak Magyarországon – sajnos megszűnnek aktív éltet élni. A társadalom túlnyomó része ülő életmódot folytat és nem megfelelő minőségű és mennyiségű táplálékot fogyaszt.

Persze Nyilvánvalóan egy 70-75 éves férfi nem lesz olyan „kanos”, mint 20-25 éves korában, d a potenciája a tesztoszteron szint által igenis fenntartható!

Na most itt jönnek a képbe a potencianövelők! A potencianövelő szerek elsődleges célja a nemiszerv merevségének megkönnyítése, vagyis felkészítés a szexuális együttlétre. Továbbá ezek a termékek rendelkeznek olyan gyógyhatású összetevőkkel – vitaminokkal, ásványi anyagokkal, illetve egyéb biológiai hatóanyagokkal – amelyek az egész szervezet fittségét szolgálják.

Az étrend-kiegészítőként forgalomba kerülő potencianövelők tartalmaznak elsősorban ilyen hatóanyagokat.

A B- és D-vitaminok, a cink és szelén, magnézium, valamint az antioxidánsban gazdag gyümölcsök elsődleges fontosságúak. A keresztes virágú zöldségek a legjobb választás az étkezésekhez, akár egyedüli köretként is. Kissé keserű, de érdemes goji bogyót is fogyasztani, főleg az edzőknek a magas fehérjetartalom miatt. A maca, illetve ginzeng gyökérről pedig találsz további cikkeket a blogon!

Miért ezek?

Nos, némelyik csökkenti a kortizol termelődést, ami pozitívan hat a tesztoszteron szint növekedésére, mivel a kortizol jelenléte hivatott csökkenteni a nemi hormon szintjét. Továbbá az izomtermelődésben nélkülözhetetlen fehérjék közvetett módon szintén ezen hormon mennyiségét növelik. Az antioxidánsok pedig a depresszió és a stressz csökkentésével vívnak ki helyet maguknak a listán, ugyanis ezek nélkül a a szervezet biztosítja a helyes szintet.

Az jó, ha sokat mozogsz, megfelelően étkezel és változatosan, valamint ügyelsz az életminőségedre. Ugyanakkor nem árt, ha potencianövelővel pótolod a különféle hatóanyagokat. Ami biztos, a kettő együtt az igazi kombináció!