Nyári zöldségek, amelyek vitaminokkal vannak tele

Elkezdődött a várvavárt meleg nyár, melynek köszönhetően zöldségek és gyümölcsök ízletes sokasága vár minket a boltok, piacok polcain. Sok esetben, ha nem vagyunk oly jártasak, akkro a bőség zavara miatt nem tudunk megfelelően dönteni, hogy milyen tápanyagban gazdag ételek kerüljenek az asztalra. Aggodalomra semmi ok, most összeszedtük neked azokat a nyári zöldségeket, amelyek nem hiányozhatnak egy bőséges ebéd során a tányérról.

A nyári meleg hónapokban a vitaminpótlás ugyanannyira fontos, mint télen, amikor a különféle vírusok miatt veszélynek van kitéve az immunrendszerünk. A folyadékpótlás fontosságára pedig nem lehet elégszer felhívni a figyelmet, hiszen a testünk 65-70 százaléka vízből áll. Amennyiben sokat veszítünk belőle, bizony nemcsak a szervezetünk látja kárát, de a mentális egészség rovására is mehet.

TOP9 nyári zöldség

Retek

A retek a máj és epeműködésünk támogatójaként is ismert. Az első melegágyi növényként tartják számon, ezért nem maradhat le a listáról, habár már kora tavasszal hozzá lehet jutni. Elsősorban C-vitaminban és K-vitaminban gazdag, de vas- és káliumtartalma is kiemelkedő. Kalóriatartalma igencsak csekély, mindössze 14kcal található 100 gramm retekben. Illóolajai serkentik az epe működését és a kiürülését is.

Cukkini

Alacsony energiatartalma miatt diétás étrendbe is nyugodtan belevehetjük. 95 százaléka víz, ennélfogva remek hidratáló. Ami a vitaminokat illeti: B6-, C-, és K-vitaminban is bővelkedik. Ásványianyagokat is bőségesen tartalmaz, a mangán és a kálium kiemelkedik közülük. A benne található fitonutriensek gyulladásgátló hatással bírnak. A cukkini nem tartalmaz zsírt, a tápanyagtartalma pedig értékes növénnyé teszi. Rengeteg rostja révén segíti az emésztést, ráadásul egyes tanulmányok arra is rámutattak, hogy a vérkeringés javításáért is sokat tesz.

Fürtös uborka

Sokoldalúan felhasználható növény, amely szintén a magas víztartalma miatt nagyon fontos tápanyagforrás a nyári hónapokban. Rendkívül alacsony a kalóriatartalma, hiszen 100 grammjában alig 15 kalória található. Remek káliumforrás, hiszen ugyanekkora mennyiségben közel 150 mg kálium „bújik meg”. Az uborka fürtös változata egészen szeptember végéig kapható a boltokban. Vásárlásakor kerüljük a sárgás, felpuffadt darabokat

Zöldbab

Hasonlóan a fentebb említett zöldségekhez, a zöldbab szintén gazdag K- és C-vitaminban. Értékes rosttartalma mellett főként a folsav miatt került fel a listára. A folsav felel a sejtosztódásért és a DNS szintézisért. A várandós anyukáknak ennek megfelelően a terhesség alatt igencsak fontos, hogy elegendőt bevigyenek belőle. Nekik kifejezetten ajánlatos ezekben a hónapokban, hogy zöldbab is tányérra kerüljön.

Sárgarépa

A sárgarépa jótékony hatásairól már írtunk bővebben a CleanEating oldalán. 10 dekagrammjában alig 50kcal található, és ami fontos, hogy ennek a zöldségnek a tápanyagai főzés során nem vesznek el. Sőt, hő hatására válik elérhetővé tápanyagainak jelentős része, így érdemes feldolgozott formában bevinni a szervezetbe. A-vitaminban és béta-karotinban bővelkedik, így hajhullás, valamint bőrszárazság ellen is sokat tehetünk a répa fogyasztásával.

Cékla

A vérképződésben nagy szerepet játszik a cékla, amely sok vasatrezetfolsavat és magnéziumot tartalmaz. A betain elnevezésű vegyület adja a cékla élén színét, amely bizony erős antioxidáns, így a szabadgyökök elleni védekezésben fontos szerephez juthat. Egyes tanulmányok azt is kimutatták, hogy sportolók számára kifejezetten javallott a cékla fogyasztása, ugyanis megnövelheti az izmok oxigénellátottságát, ami javítja az állóképességet.

Spenót

Júniusban még hozzá lehet jutni a spenóthoz friss változatban, amely remek hír, hiszen ez a zöldség tele van fehérjével. Érdemes nyersen fogyasztani, ha hozzá szeretnénk jutni a teljes tápanyagtartalmához. Omega-3-zsírsavakban bővelkedik, de gazdag A- és C-vitaminban. Triptofán tartalmának köszönhetően segíti az alvást és a pihenést.

Koriander

Elsősorban az ázsiai gasztronómiában veszik nagy hasznát, de nálunk is nagy népszerűségnek örvend pozitív életani hatásai miatt. Főként őrölt változatban találkozhatunk vele a boltok polcain. A-, C- és K-vitaminban is gazdag, de tartalmaz vasat, káliumot és magnéziumot is. Erős méregtelenítő hatással bír, emiatt javítja a máj, a vesék és a bőr állapotát is. Rendszeres fogyasztásával az alvás minőségét is javíthatjuk vele. Az emésztésre gyakorolt kedvező hatása is ismert: enyhíti a hányingert és a rosszullétet, valamint olyan enzimeket állít elő, melyek az ételek lebontásához nélkülözhetetlenek.

Paprika

Talán az egyik legszélesebb körben ismert és fogyasztott zöldség Magyarországon. Két tulajdonsága miatt különösen népszerű: sok vizet és kevés kalóriát tartalmaz. Elsősorban C-vitaminban bővelkedik, így az immunrendszert jelentősen megerősíti. Fertőtlenítő hatásának köszönhetően az influenzás megbetegedések ellen kifejezetten előnyös a fogyasztása. Izzaszt, valamint felhígítja az orrüregben megtapadt sűrű nyákot. Ha még ez sem lenne elég érv a paprikafogyasztás mellett, egyes tanulmányok arra is rámutattak, hogy ez a zöldség narancsbőr ellen is bevethető.

A fentebb felsorolt zöldségek szinte kivétel nélkül könnyen felhasználhatók, és számos variációban tányérra kerülhetnek. Érdemes vetni egy pillantást a CleanEating receptjeire, ahol számos ötletet az olvasók elé tárunk. Jó étvágyat kívánunk mindenkinek!

Forrás: cleaneating.hu