Mit tegyünk, ha úgy érezzük, hogy az életünk kicsúszik a kezünkből

A nap folyamán számos döntést kell meghoznia. Akár arról döntesz, hogy milyen ruhát vegyél fel, milyen tevékenységet végezz, vagy hogy milyen emberekkel találkozz, az élet nagyjából minden pillanatban folyamatos döntéshozatalból áll.

Bár az életre vonatkozóan hozhatsz döntéseket és terveket, a váratlan dolgokra soha senki nem lehet felkészülve. Amikor ezek a váratlan helyzetek összeadódnak, könnyű túlzottan szorongani, és úgy érezni, hogy az életünk kicsúszik az irányításunk alól. Ezért gyakran törekszünk az irányításra, amikor csak tudunk.

Az az érzés, hogy az életed irányíthatatlanná vált, abból a szorongásból fakad, hogy nem mindig tudsz az életedben a vezetőülésbe ülni. Az embereknek fogalmuk sincs, hogy mikor és mennyi ideig tarthat a katasztrófa, így ez félelmet szül, amely más érzelmeket, például szomorúságot, frusztrációt és dühöt vált ki.

Ezt úgy lehet a legjobban kezelni, ha megtaláljuk a módját annak, hogy megelégedjünk azzal, hogy nem tudjuk. Persze ezt könnyebb mondani, mint megtenni, és ez egy folyamatos folyamat, de megéri.

Ez a cikk néhány okot tárgyal, amiért úgy érezheti, hogy az élete kicsúszik a kezéből, és tippeket ad arra, hogyan tud megbirkózni ezekkel az érzésekkel.

Okok, amiért úgy érzed, hogy az életed kicsúszik a kezedből

Rengeteg oka van annak, hogy az életet irányíthatatlannak érezzük, az alábbiakban csak néhányat említünk:

Stressz

Sok szorongást és nyomasztó érzést okozhat gyakran a minden sarkon érkező stressz. Az ember úgy érezheti, hogy túlterheli a családja, a munkája, a pénzügyei miatt érzett nyomás, hogy mindent egyben kell tartania – minden kezd felhalmozódni.

A stressz nagyon mérgező lehet, és nagyon könnyű, hogy az életet irányíthatatlannak érezzük, ezért fontos, hogy megpróbáljuk kezelni a stresszt.

Egészség

Az emberek gyakran aggódnak mind a mentális, mind a fizikai egészségük miatt, különösen akkor, ha valamilyen egészségügyi problémájuk van, vagy hajlamosak rá. Ilyenkor fennáll az esélye annak, hogy az egészségügyi problémák hirtelen jelentkeznek.

Sok olyan egészségügyi probléma van, amelyet egyszerűen nem tudunk befolyásolni. Ezek hátterében állhatnak genetikai, környezeti tényezők, vagy akár a véletlen is. Nagyon ijesztő dolog, ha nem csak a saját, hanem a szeretteink egészségéért is folyamatosan aggódnunk kell.

Az egészség nagyon stresszes aspektusa lehet az életnek, de aztán a stressz számos egészségügyi problémát kiválthat. Nehéz lehet nem aggódni és csodálkozni az egészségen, de létfontosságú lehet, hogy ne aggódjon túl sokat.

Csak arra tudsz igazán koncentrálni, ami az irányításod alatt áll – a megfelelő egészségügyi óvintézkedések megtételére, a wellness-gyakorlatok folytatására és arra, hogy megpróbálj optimista maradni.

Kapcsolatok

Az életedben meglévő összes különböző kapcsolatodat kezdheted nyomasztónak érezni. Bár hálás lehetsz ezekért a kapcsolatokért, ez nem jelenti azt, hogy időnként ne vennének erőt rajtad.

Akár szülői, házastársi, baráti, gondozói stb. szerepkörrel vagy elfoglalva, minden kapcsolat más-más kötelezettségekkel jár. A kapcsolatok felelősséggel járnak, kompromisszumokat kötnek, és néha mások érzéseit és problémáit is át kell vállalni. Az is eléggé megterhelő lehet számodra, ha egy szeretted maga is nehéz helyzetbe kerül.

Fontos, hogy legyenek kapcsolatok az életedben, de ezek a kapcsolatok nem emészthetik fel az életedet, különösen nem olyan mértékben, hogy az kihatással legyen a mentális egészségedre.

Ráadásul, ha mérgező kapcsolatban találod magad (partnerrel, baráttal vagy akár családtaggal), ez azt az érzést keltheti benned, hogy az életed kicsúszik a kezedből, különösen akkor, ha minden kísérlet a kapcsolat megjavítására kudarcot vallott.

Munka

Van, amikor az ember minden idejét felemészti a munkája, és úgy tűnik, mintha az egész életét ez venné el. Az embereket nagyon megterheli, hogy mit kell elvégezniük a munkahelyen belül és kívül.

Néha beleeshetünk abba az igénybe, hogy folyamatosan elfoglaltak és produktívak legyünk, de az egészséges egyensúly kulcsfontosságú.

Tragédia

Ha tragikus életeseményt élt át (pl. haláleset a családban, munkahely elvesztése stb.), lehet, hogy rendkívül megterhelőnek érzi magát. Amikor a tragédia bekövetkezik, az gyakran hirtelen vagy súrlódva történik, és rengeteg nyomasztó érzelmet vált ki. Mivel az ilyen helyzeteket nem tudod befolyásolni, tehetetlennek és elveszettnek érezheted magad.

Ráadásul a tragikus események általában fájdalmas érzelmeket váltanak ki, amelyek még sokáig az esemény elmúltával is veled maradhatnak. A tragédia megélése olyan érzés lehet, mintha olyan támadás érte volna, amelyet nem látott előre, vagy amelyet nem tudott megakadályozni. Valójában az egyik leggyakoribb traumatikus élmény egy szerettünk hirtelen halála, és az ilyen típusú traumát a poszttraumás stressz zavar (PTSD) egyik fő vezető okaként említik.8

Függetlenül a tragikus esemény jellegétől, gyakori, hogy változatos érzelmek áradatát éljük át, és úgy tűnhet, hogy túl nehéz megbirkózni velük.

Az ilyen irányíthatatlan körülmények által elárasztva úgy érezheti, hogy nincs kontrollja saját érzései és a tragédiára adott reakciói felett.

Mit tegyünk, ha úgy érezzük, hogy az életünk kicsúszik a kezünkből

Az alábbi lépések közül néhány hasznos lehet, amikor az élet kezd kicsúszni a kezünkből.

Tartson szünetet

Fontos, hogy időnként szünetet tartsunk. Teljesen rendben van, ha egy kis időt szánunk magunkra; meditáljunk, destresszeljünk, és gyakoroljuk az öngondoskodást.

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint az öngondoskodással foglalkozó orvostanhallgatók stresszkezelése és életminősége jobb volt, mint azoké, akik nem foglalkoztak ezzel.9

Próbáljon meg változtatni a perspektíváján

Ahelyett, hogy az életét „irányíthatatlannak” tekintené, egyelőre segíthet, ha a „van, ami van” perspektívát veszi fel.

Ez nem azt jelenti, hogy elfogadja a rossz bánásmódot. Ehelyett csupán azt jelenti, hogy el kell engedni az irányítás szükségességét; ha elengedjük azt a szükségletet, hogy mindent irányítani kell, az élet nagyobb elégedettséghez vezethet.

Vedd át az irányítást

Vedd át az irányítást azok felett, amiken változtatni tudsz.
Bár az emberek talán nem tudnak mindent irányítani az életükben, néhány dolog felett mégis rendelkeznek. Dolgozzon azon, hogy megváltoztassa azokat a dolgokat az életében, amelyek felett rendelkezik, például járjon többet edzőterembe, egyen kevesebb édességet, vagy távolítson el egy mérgező személyt az életéből.

Még ha a legapróbb dolgokról van is szó, ez segíthet abban, hogy megteremtse az irányítás és az optimizmus érzését az életében.

Légy magabiztos

Legyen magabiztos az életével kapcsolatos döntéseiben
Néha úgy érezheted, hogy az életed kicsúszik a kezedből, amikor állandóan aggódsz és azon gondolkodsz, hogy vajon jó döntéseket hozol-e az életben. Azokkal a dolgokkal kapcsolatban, amelyek felett rendelkezel, hajlamos vagy arra, hogy biztos akarsz lenni abban, hogy mindent pontosan, majdnem tökéletesen csinálsz – de soha semmi sem lesz tökéletes.

Legyél büszke arra, amit az életedben létrehoztál, és ha hoztál néhány rossz döntést, tanulj belőlük, és lépj tovább. Ezek a hibák elősegíthették a személyes fejlődést és a bölcsességet.

A szenvedésben rejlik a rugalmasság és az elszántság, hogy nagyobb lehetőségeket keress az életed számára. Fontos tehát, hogy ne feledje: bármilyen utat is választ az életben, próbáljon meg nem túl sokat aggódni amiatt, hogy hogyan alakulnak majd a dolgok.

Próbálj meg hálás lenni az életedben előforduló kihívásokkal teli helyzetekért is, mert ezek arra ösztönöznek, hogy tovább menj, és jobb időkbe juttatnak.

Beszélje meg

Hasznos, ha megbeszéled, mi az, ami miatt esetleg túlterheltnek és stresszesnek érzed magad. Akár egy szeretteddel, akár esetleg egy terapeutától kaphatsz szakmai szakértelmet, hasznos, ha van valaki, akinek elmondhatod aggodalmaidat és gondjaidat. Ők segíthetnek ezeket az érzéseket dekonstruálni és megfelelően rendezni.

Új hobbi


Vegyen fel egy hobbit. A hobbi remek módja annak, hogy elterelje a gondolatait azokról a dolgokról, amelyeken nem tud változtatni. Legyen szó akár egy napi sétáról, vagy néhány mondat lejegyzeteléséről a naplódba, a hobbi segíthet abban, hogy egy kicsit elmenekülj az élet kihívásaitól.

A hobbik bizonyos értelemben egyszerű emlékeztetőként szolgálnak arra, hogy az életed kormánykereke a kezedben van, hiszen te döntöd el, hogyan töltöd el a szabadidődet.

Csak pozitívan

Gondolkodjon pozitívan. Próbáljon meg pozitívan gondolkodni. Az élet nem lesz mindig ilyen érzés, jobb lesz, ha hiszel benne. Gyakorold, hogy arra koncentrálj, ami jól megy az életedben, és törekedj arra, hogy hálás legyél azokért a dolgokért, amik vannak.

Azt is fontos észben tartani, hogy néha a rosszat is el kell fogadni a jóval együtt. Tegyen meg mindent, hogy hálás legyen az életében a kihívást jelentő helyzetekért, mert ezek nagyon sok személyes fejlődést segíthetnek elő.