Miért kellene abbahagynod a lélektársad keresését – és mit tegyél helyette?

Hollywood, romantikus regények, a kapcsolatok tökéletes ábrázolása a közösségi médiában: Túl könnyű hinni a lelki társakban.

De bár az amerikai felnőttek közel kétharmada hisz bennük a Monmouth Egyetem 2017-es felmérése szerint, Gary W. Lewandowski Jr. pszichológiaprofesszor szerint a “lelki társ” kifejezés veszélyes lehet. Perfekcionizmusra utalhat – és a tökéletesség a kapcsolatokban alapvetően elérhetetlen. “Ha hiszünk a lelki társakban, akkor kevésbé valószínű, hogy feldolgozzuk [a problémákat], mert ennek a személynek tökéletesnek kellene lennie, és mindennek könnyűnek kellene lennie” – mondja. De az egészséges kapcsolat kialakításához elengedhetetlen, hogy párként képesek legyünk szembenézni a konfliktusokkal – teszi hozzá.

Amikor az emberek a lelki társukat keresik, véget nem érő keresésbe kezdhetnek – mondja Ramani Durvasula, kaliforniai pszichológus. Ha hiszünk a lelki társakban, könnyen azt gondolhatjuk, hogy szükségünk van valaki másra, aki kiegészít minket. De egy kapcsolatnak mindig inkább csak kiegészítésnek kell lennie, nem pedig szükségszerűségnek – mondja.

Ahelyett, hogy az igazit keresnéd, kezdj el olyan kapcsolatot keresni, amely reálisabb, őszintébb és egészségesebb. Itt szakértők elmagyarázzák, hogyan tegye ezt.

Készítsen listát
Ha feljegyzed, milyen tulajdonságokat keresel valakiben, az segíthet a megfelelő partner kiválasztásában – mondja Durvasula. Ha egy homályos elképzelés helyett konkrét tulajdonságokat keresel – például egy lelki társat -, pontosabban meg tudod határozni, hogy mit szeretnél.

Próbáld meg leírni azokat a tulajdonságokat, amelyek a legfontosabbak számodra. “Ez arra késztethet, hogy visszalépj egy lépést, és megkérdezd: “Ez tényleg én vagyok?”. Vagy ‘ez valaki más?’” – mondja Durvasula. A folyamat az önfeltárás gyakorlatává válhat, mondja.

Szerinte inkább a személyiségjegyekre és az ideológiákra kell összpontosítani, amelyek általában többet számítanak, mint olyan tényezők, mint például az, hogy valaki hol dolgozik vagy milyen érdeklődési körrel rendelkezik. Durvasula olyan tulajdonságokat említ, mint a kedvesség, az együttérzés, a következetesség, a lojalitás és a nyitottság, mint például olyan tulajdonságokat, amelyeket érdemes feljegyezni.

Ezután objektív tulajdonságokat – például az illető etnikai hovatartozását vagy vallását – is felvehetünk a listára, ha ezek szerves részét képezik a partnerkeresésnek – mondja.

Lewandowski szerint ne csak akkor nézzen vissza a listára, ha már megtalálták a partnert, hanem a kapcsolatuk előrehaladtával is. Így nyomon követheti, hogy partnere hogyan viszonyul a keresett tulajdonságokhoz.

Figyeld meg a körülötted lévő kapcsolatokat
Durvasula szerint a hozzád legközelebb állókra való tekintet a legjobb módja annak, hogy reális és őszinte párkapcsolati célokat találj. “Egy kapcsolat nem az Instagramon történik” – mondja.

Keress meg különféle valós párokat, akiket jól ismersz – barátokat vagy családtagokat -, és kérdezd meg magadtól, milyen tulajdonságokat csodálsz ezekben a kapcsolatokban. Próbáld meg kiszűrni a negatívumokat is, teszi hozzá Lewandowski. Ha nem tetszik, ahogy az egyik partner folyton lehúzza a másikat, jegyezze fel ezt.

És ha elég közel állsz valakihez – kérdezd meg az illetőt, hogy mitől működik a kapcsolata (vagy ha valaki elvált, mi okozta végül a kapcsolat végét). “Azt hiszem, mindig a boldog kapcsolatban élőket akarjuk megkérdezni, de az igazi aranyat azok az emberek jelentik, akiknek a kapcsolata nagy tétekkel ért véget” – mondja Durvasula.

Lewandowski szerint az, hogy kitaláljuk, hogyan lehet a pozitívumokat utánozni, és elkerülni a negatívumok egy részét, segíthet felismerni, hogy mit akarunk és mit nem.

Állítson fel prioritásokat

Az elkötelezett, egészséges kapcsolat azzal kezdődik, hogy magadra koncentrálsz. “Néha aggódom, hogy amikor valaki a lelki társat keresi, akkor egy bennük lévő űrt próbál betölteni” – mondja Durvasula.

Ha időt fordítasz arra, hogy magadon dolgozz – legyen szó a karrieredről, a magánéletedről vagy egyszerűen arról, hogy ki vagy, mint ember -, az felkészíthet egy kapcsolatra, mondja, megjegyezve, hogy a legjobb időpont arra, hogy találj valakit, amikor 100%-ban elégedett vagy azzal, aki vagy. Szerinte az, hogy valaki mással vagy, nem fogja betölteni ezt az űrt, függetlenül attól, hogy milyen nagyszerű személyről van szó.

Már van kapcsolata? Lewandowski szerint összpontosítson arra, hogy mind egyénileg, mind párként fejlődjön. Ha szeretsz futni, ne hagyd abba a versenyekre való jelentkezést csak azért, mert párkapcsolatban élsz – és bátorítsd a partneredet, hogy ő is kövesse a szenvedélyét. Ezután próbáljon meg olyan tevékenységekben részt venni, amelyeket együtt élveznek. Olyan valakit akarsz, aki értékeli a fejlődésedet egyénként és párként is, mivel mindkettő az egészséges párkapcsolat alapvető összetevője – mondja Durvasula.