Mi az a progeszteron, mit jelent a hiánya vagy éppen a magas szintje és ha szükséges hogyan pótolhatjuk?

A mai bejegyzésben a fenti kérdésekre keressük a választ. A progeszteron az egyik legfontosabb női hormon, melynek a megfelelő menstruációban, valamint a várandósság létrejöttében és megtartásában van nagy szerepe. Írásunkban szeretnénk általánosságban elmondani mi az progeszteron illetve magas vagy alacsony szintek esetén milyen eljárást érdemes alkalmazni. Az ajánlások mellett fontos azonban kiemelni, hogy minden gyógyszer vagy étrend kiegészítő alkalmazása előtt szükséges a szakemberrel való konzultálás, hiszen ő tud csak segíteni a pontos használatukban!


Röviden a progeszteronról, azaz a sárga test hormonról:

A sárgatesthormon vagy progeszteron (progesteron) a reproduktív korban lévő nők petefészkében termelődik, a tüszőrepedést (ovulatio) követően a tüszőhám és a belső tok sejtjeinek átalakulásával kialakuló sárgatestben (corpus luteum), a tüszőrepedést is kiváltó (luteinizáló) (LH) hormon hatására. A sárgatest eredetének megfelelően tok (theca) luteinsejtekből és tüszőhám-eredetű (granulosa) luteinsejtekből áll. (Működéséhez az LH magas szintje továbbra is szükséges.)

A hormon alapvázát szteránváz képezi, bár nem sorolják a klasszikus, mellékvesekéreg-eredetű szteroidok közé. Hatására a méhnyálkahártya (endometrium) olyan fejlett stádiumba kerül (szekréciós fázis), amely vastagságával, tápanyag-felhalmozásával és mirigyeinek tápanyagtermelésével kedvező körülményeket teremt az éppen ekkorra ideért, és megfelelő fejlettséget (hólyagcsíra-állapotot) elért megtermékenyített petesejt beágyazódásához és méhlepény (placenta) kialakulásához.

Ha a terhesség (graviditas) bekövetkezik, a sárgatest – más hormonális mechanizmusok következtében – továbbra is fennmarad, és hormonjaival (progeszteron és relaxin) védi a méhnyálkahártyát és akadályozza a méhizomzat összehúzódásait.

Ha terhesség nem következik be – mint ez az esetek többségében történik – a progeszteronszint a hipotalamo-hipofízeális rendszer és a petefészek (ovarium) működése közötti negatív visszacsatolás következtében leesik, a méhnyálkahártya leválik és kilökődik, azaz bekövetkezik a menstruáció. A visszamaradt sárgatestmaradvány elhegesedik, ami fehér, heges testet eredményez (corpus albicans).

Mutatjuk, miért baj, ha a sárgatesthormon szintje eltér az egészségestől és azt is, mit tehetünk ellene.

Menstruációs zavarok, depresszió, ingerlékenység, hőhullámok, alacsony energiaszint, alacsony libidó, endometriózis, édesség kívánósság, stb. Látszólag egymástól független tünetek, de a valóság az, hogy probléma gyökere nagyon is közös: Az ösztrogén – progeszteron egyensúlytalanság, jellemzően az ösztrogéndominancia! Ha tapasztalod magadon valamelyik tünetet, akkor neked is szükséged van egy olyan célszerűen természetes megoldásra, mely

elősegíti a szervezetedben a progeszteron hiány megszüntetését és természetes formában valósul meg a progeszteron pótlás.

Milyen természetes módszerekkel tudod elősegíteni szervezetedben a progeszteron hiány miatt szükségessé vált progeszteron pótlást? Egyáltalán miért fontos ez?

Progeszteron pótlás – belsőleg vagy külsőleg?

Több lehetőség közül választhatunk, ha a progeszteron pótlás miatt estünk gondolkodóba. Elsősorban azt kell eldönteni, hogy külsőleg vagy belsőleg akarjuk támogatni a szervezetünket?

Progeszteron pótlás étrend-kiegészítők szedésével

Belsőleg történő szedés esetén a progeszteron először a bélrendszerbe kerül. A májat elérve a progeszteron egy része átalakul, glükoronsavvá, majd epeváladékként ürül. Ha valaki a szájon át történő alkalmazást részesíti előnyben, mint a hormon pótlás egyik fajtáját, akkor tudnia kell, hogy magasabb hormondózist kell szednie ahhoz, hogy ugyanolyan hatást lehessen elérni, mint ha külsőleg krémet alkalmaznánk.

Szublingvális progeszteron pótlás

Szublingvális használat esetén a kapszulát kell szétrágni, majd a benne levő folyadékot a nyelv alatt tartani, hogy a benne levő hormon a száj nyálkahártyájáról felszívódva a véráramba kerüljön és kifejtse hatását. Rövidesen érezhető a hatása.

Progeszteron hüvelykapszulával

Van még egy nagyon érdekes módszer a belsőleg történő hormon pótlás kezelésére, ez pedig a hüvelykapszula. Ennek az az érdekessége, hogy a kapszula hüvelyben történő feloldása után onnan gyorsan fel tud szívódni és azonnal a véráramba kerül a hüvely nyálkahártyájáról. Ez a módszer akkor nyújthat megoldást, ha valakinek ciklussal kapcsolatos panaszai vannak vagy pedig hüvely-szárazságtól szenved.

Progeszteron pótlás külsőleg – a legegyszerűbb megoldás

Külsőleg történő alkalmazás esetén a legelterjedtebb módszer a természetes progeszteron pótlás esetén: a progeszteron krém használata. A krém könnyedén felvihető a bőrre és eloszlatható. A bőrből közvetlenül a véráramba kerül, miután a bőr alatti kötőszövetekben telítődött a progeszteron mennyisége. Ennek kb. 2-3 hónapos átfutási ideje van. A progeszteron krém másik előnye, hogy ahol kenjük a testünket, simább, feszesebb tónusú lesz a bőrünk. A természetes progeszteron krém fő hatóanyaga jellemzően a mexikói yam gyökér kivonat valamint az E-vitamin is nagyon fontos a progeszteron termelődéshez, mivel elősegíti a progeszteron pótlás külsőleg alkalmazott formáját. A kutatók megállapították, hogy a progeszteron termelődés és a szervezet E-vitamin szintje között összefüggés van.

Lépésről lépésre

A menstruációs ciklusról tudjuk, hogy az a vérzés első napjával kezdődik, és azzal is zárul le. De nézzük most mindezt hormonális szempontból. A megtermékenyítés elmaradt, a petefészekben lévő tüsző (sárgatest) sorvadásnak indul, már nem termel progeszteront,ennek hatására elindul a

méhnyálkahártya felső, funkcionális rétegének leválása, mely maga a menstruációs vérzés. Ez általában 4-6 napig tart. Csakhogy közben az agyalapi mirigy FSH-termelésbe kezd, melynek hatására elkezdődik egy újabb petesejt érése a tüszőben. Az érés hatására a tüsző ösztrogént kezd termelni, mely a véráramba kerülve a méhnyálkahártya regenerálódását és megvastagodását idézi elő, hogy a majdan éretten kilökődő petesejt az esetleges megtermékenyítés után be tudjon ágyazódni. Általában az ösztrogén szintje az ovuláció, azaz az érett petesejt kilökődése előtt a legmagasabb. Egészséges és átlagos, 28 nap hosszúságú ciklusnál az ovuláció a 14. napon történik.

Ezt a lépést egy másik, az agyalapi mirigyben termelődő hormon, az LH idézi elő. A luteinizáló hormon azonban nemcsak az ovulációt gerjeszti, de a tüszőt is serkenti újabb feladatának elvégzésére, mely párhuzamosan történik a közben, míg a petesejt eljut a méhbe, ahol kb. 24 óráig képes megtermékenyülni. Kilökődése után ugyanis a tüsző az LH hatására sárgatesthormon, azaz progeszteron termelésébe kezd. Ennek legfőbb funkciója, hogy mire az érett petesejt eljut a méhbe, addig a méhnyálkahártya kellő mennyiségű tápanyagot halmozzon fel, hogy képes legyen majd befogadni a petesejtet esetleges megtermékenyülése esetén. A progeszteron szerepe azonban itt még korántsem ért véget. Ha ugyanis sikerül a megtermékenyülés és a beágyazódás, akkor a következő 3 hónapban ez a tüsző által termelt szteroidhormon segíti azt, hogy a terhesség megmaradjon, azaz ne következzen be korai vetélés. Ha viszont a megtermékenyülés mégis elmarad, akkor a tüsző sorvadásnak indul, és minden kezdődik elölről, a fent leírtak szerint.

Ezért fontos, hogy a cikluszavarokat kezeljék

E folyamatból jól látható, hogy a női test normál körülmények között szinte óramű pontossággal végzi feladatát. Csakhogy ezt a kényes egyensúlyt könnyen megzavarhatják külső stresszorok, betegségek, de leggyakrabban olyan hormonális eltérések, melyek miatt meddőség is kialakulhat.

A progeszteron ezért kulcsfontosságú

Az egyik legnagyobb problémát kétségkívül a progeszteron nem megfelelő szintje okozza. Fontos már az elején leszögezni, hogy a progeszteron szintje a ciklus különböző időpontjaiban eltérő és igen széles skálán mozoghat. Függ továbbá attól is, hogy megtörténik-e a petesejt megtermékenyítése, vagy sem. Normál körülmények között a sárgatesthormon termelődése – mint arról fentebb írtunk – a tüszőrepedés időpontjában kezd emelkedni, majd néhány napig tart. Utána a petesejt megtermékenyülésétől függ, hogyan alakul tovább az értéke. Megtermékenyülés esetén tovább nő, annak hiányában viszont csökken a progeszteronszint és bekövetkezik a havi vérzés.


Miért baj, ha alacsony a szintje?

Problémára utalhat azonban, ha ez a havi szinten ismétlődő „hullámzás” elmarad. A többi között az alacsony progeszteronszint oka lehet, hogy nincsmenstruációvagy nem történik meg az ovuláció, azaz a petefészek nem volt képes „felszabadítani” egy petesejtet. Ez utóbbi előfordulhat egyedi esetként, de sajnos sokkal gyakoribb, hogy az úgynevezett policisztás ovárium szindróma (PCOS) okozza, mely kezeletlenül meddőséget eredményezhet.

Progeszteronértékek*:

 • Női progeszteron – follic fázis 0,57 – 7,7 nmol / L
 • Női progeszteron – preov. fázis 1,1 – 20,6 nmol / L
 • Női progeszteron lut. f. közép 15,5 – 80,0 nmol / L
 • Női progeszteron lut. fázis 3,9 – 80,0 nmol / L
 • Női progeszteron postmenopauza 0,88 – 3,88 nmol / L

*Adatforrás: ÁEK – Meddőségi központ

A progeszteron hiánya vagy alacsony szintje megmutatkozhat a menstruációs ciklus eltéréseiben, például rendszertelenné válik a menzesz, de okozhat a korábban megszokottnál jóval erősebb vérzést is. Gyakran azonban látszólag a menstruációs ciklus nem változik, ám „a felszín alatt” a petesejt érése nem 14 napig, hanem jóval tovább tart. Ez azért nagy probléma, mert ilyenkor sokkal kevesebb idő áll a tüsző rendelkezésére progeszteron termelésére, így, ha sikerül is a megtermékenyítés, a petesejt nem tud beágyazódni, vagy a sárgatesthormon alacsony szintje miatt a terhesség megszakad. A sárgatesthormon termeléséért azonban csak a 12. hétig felel a tüsző, onnantól ezt a feladatot a méhlepény veszi át.

Megtermékenyítés után a progeszteron alacsony mennyisége szintén komoly problémákat jelezhet. A terhesség korai szakaszában utalhat méhen kívüli beágyazódásra vagy magzatelhalásra, későbbiekben pedig a magzat vagy a méhlepény rendellenességére, a vetélés és a koraszülés megemelkedett kockázatára.

Végül, de nem utolsósorban érdemes megemlíteni, hogy az alacsony progeszteronszint túl magas ösztrogénszintet is generálhat, ami viszont hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz, a csökkenő libidóhoz, de epehólyag-problémákat is okozhat.

Az is baj, ha magas

Az is előfordulhat azonban, hogy progeszteron szintje a kelleténél magasabb, sajnos ez szintén egy olyan állapot, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni. Egyrészt a magas progeszteronszint fokozza az emlőrákkialakulásának kockázatát. Másrészt tünetként utalhat mellékvese-hiperpláziára is.

A progeszteron hiány kivizsgálása:

A progeszteron hiány okai, kezelése: a progeszteron hiányt egyszerű vérvétellel könnyen igazolni lehet, melyet a ciklus 21. napján érdemes megejteni (szabálytalan ciklus esetén a peteérés utáni 7.napon). Amennyiben bebizonyosodik a hormon zavara, egyszerű gyógyszeres kezeléssel sikeresen kezelhető a probléma.

„A progeszteron hiány háttérben több ok is meghúzódhat: egyéb hormonális zavar, mint pl. PCOS, pajzsmirigy alulműködés, inzulin rezisztencia, a prolaktin szint megemelkedése, mikroprolaktinoma, mellékvese működési zavar, illetve a szervezet D-vitamin ellátottságának hiánya.”- mondja dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont endokrinológus főorvosa.Amennyiben háttérben meghúzódó okokat felderítjük, akkor a helyes diéta, gyógyteák, D-vitamin pótlás, valamint barátcserje tartalmú készítmények sokszor segíthetnek, de előtte persze ezt a hormonspecialistával szükséges egyeztetni.”

Ha gyógyszerek nélkül szeretnénk növelni a progeszteronszintünket, ajánlott a szójabab Diascorea uliosa változatából készült termékeket keresni. Az ebből kivont progeszteron ugyanis kémiailag nagyon hasonló a női test által termelt hormonhoz.

A krémek azért népszerűbbek, mert abból közvetlenül a véráramba szívódik fel a progeszteronszerű anyag, míg tabletta formájában a kevésbé hatékony a bevitel, mivel a máj nagyon gyorsan lebontja a progeszteront, így sokkal kevesebb kerül belőle a véráramba.

Az eredeti norvég női krém a Women’s Cream ellenőrzött-, nagy tisztaságú- és professzionális alapanyagokból, mexikói yam gyökér kivonattal.

 • Hiteles szakmai háttérrel rendelkező nagy múltú cég eredeti terméke
 • 19 éves folyamatos fejlesztés eredményeként jött létre
 • Kiemelkedő norvég minőség
 • Körültekintő higiénikus csomagolás
 • Garantáltan hosszú szavatosság a nagy tisztaságú professzionális alapanyagoknak köszönhetően
 • Több tízezer elégedett visszatérő használó
 • 2009 óta elérhető Magyarországon
 • Megbízható, diszkrét és gyors rendeléskezelés

A krémek mellett érdemes figyelni az étrendünkre is, ezeket együk:

Érdemes olyan élelmiszereket rendszeresen fogyasztani, melyek vagy progeszterontartalmúak, vagy képesek stimulálni a szervezet progeszterontermelését. Ilyenek például:

 • a bab,
 • a brokkoli,
 • a kelbimbó,
 • a káposzta,
 • a karfiol,
 • a kelkáposzta,
 • a diófélék,
 • a tök,
 • a spenót,
 • és a teljes kiőrlésű gabonák.

Más ételek azzal segíthetik a progeszteronszint növekedését, hogy csökkentik az ösztrogén termelődését:

 • banán
 • káposzta
 • kagylófélék,
 • dió.

Reméljük tetszett az írásunk és hasznosnak találtátok. Kérjük, ha bármilyen tünetet észleltek magatokon, mindenképp forduljatok szakszerű ellátáshoz!

Women’s Cream rendelése a Greenpatika.hu oldaláról >>

Irány a főoldal >>

Források:

https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1rgatesthormon

https://www.womenscream.com/ https://www.hazipatika.com/eletmod/hormonhatarozo/cikkek/noi_nemi_hormonok/mutatjuk_miert_fontos_az_egeszseges_progeszteronszint

https://www.egeszsegkalauz.hu/betegsegek/noi-bajok/ezek-a-progeszteronhiany-tunetei/6rfskts
https://wisetreenaturals.hu/progeszteron-potlas-termeszetesen