Mi a snüssz? Snüssz vélemények, snüssz ára és hatása

Manapság nagyon trendi lett a snüssz, de mis az a snüssz valójában. Ez itt a snüssz kisokos. Összeszedtük neked egy cikkben a snüssz témakkörrel kapcsolatos összes fontos tudnivalót.

Mi a snüssz?

A snüssz eny őrölt, nedves füstmentes dohánytermék, ami a skandináv országokból származik. Tulajdonképpen a snüssz a dohányon és vízen kívül sót (Na2CO3=szóda) és snüssztől függő aromát tartalmaz. A snüssz használata által, a szájba az alsó vagy a felső ínyhez felhelyezett formában a száj nyálkahártyáján keresztül jut a nikotin a szervezetbe. A nikotin önmagában nem karcinogén anyag. A snüsszöléstől szájrák alakulhat ki, de lényegesen kisebb arányban, mint a füstöléssel járó cigarettázással. Gyakran papír-zsebkendőbe rakják, illetve kaphatók teafilterhez hasonló, apró filteres változatok is, így kisebb a szájrák kialakulásának a lehetősége.

Snüssz márkák

Melyek a „jó” snüssz márkák? A kiemelkedő svéd márkák a Swedish Match, a General, az Ettan, és a Tre Ankare, de sok más fajta termék is van és mindegyik másért „jó˝. A snüssznek sokféle ízesítése van, de természeteen a leggyakoribb a mentolos,  ami ezzel együtt a legerősebb. Ahogy már megszokhattuk vannak szinte minden féle gyümölcs aromákat tartalmazó snüsszök is, amik lehetnek szintén erősek. Sajnos a snüsszt a skandináv országokon kívül egyre több országban alkalmazzák és egyre elterjedtebb Európán kívül is.

Hatásaira jellemző az enyhe kábulás, fáradtság érzet, néhány esetben hányinger, rosszullét. A tünetek körülbelül a berakástól számított 3-5 percre jelentkeznek és a kiszedéstől számítva 5-10 percig lehet érezni. A belőle származó nikotin 1-2 napon belül kiürül a szervezetből. Az élsportolók körében azért lehet elterjedt, mert segít levezetni a sporttal vagy a versenyekkel járó stresszt. Ugyanakkor közel sem megengedett, sőt egyáltalán nem ajánlott, mert számos káros hatása is van a hasnyálmirigyre, a szájra és a fogakra. Saját tapasztalatom szerint a snüssz egyáltalán nem olyan jó, mint ahogy azt hallottam, márcsak az előbb említett káros hatásai miatt is.

Miért káros a snüssz?

A snüssz használata során a hatásaira jellemző az enyhe kábulás, fáradtság érzet, néhány esetben hányinger, rosszullét. A tünetek körülbelül a berakástól számított 3-5 percre jelentkeznek és a kiszedéstől számítva 5-10 percig lehet érezni. A snüsszből származó nikotin 1-2 napon belül kiürül a szervezetből. Az élsportolók körében azért lehet elterjedt, mert segít levezetni a sporttal vagy a versenyekkel járó stresszt. Számos káros hatása is van a hasnyálmirigyre, a szájra és a fogakra. Véleményünk szerint a snüssz egyáltalán nem olyan jó, mint ahogy azt hangoztatják.

A nüssz használatának komoly egészségügyi kockázata lehet. Ugyanis a szájnyálkahártya folyamatos irritációnak van kitéve, így a szer használata akár szájdaganathoz is vezethet. Ráadásul – bár nem tiltott a használata – az Európai Unióban tilos a snüssz értékesítése. Magyarországon is folyamatosan kapcsolják le a külföldről illegálisan érkező szállítmányokat: legutóbb csaknem nyolcmillió forintot érő nikotinos párnácskát foglaltak le a NAV Repülőtéri Igazgatóságának munkatársai.

A snüssz szintén okozhat függőséget. Ugyanis van olyan függő, aki napi két doboz nikotinpárnát fogyaszt el, de ahogyan a cigarettázásról, erről is le lehet szokni. A Nemzeti Népegészségügyi Központ jelentése szerint a snüssz rendszeres használata mellett annak ízesítése és magas nikotintartalma miatt alakulhat ki a nikotinfüggőség. Légzőszervi elváltozásokat nem okoz ugyan, viszont a szájüregben és az emésztőrendszerben kialakulhat megbetegedés.

Figyelmeztető tendencia, hogy a legtöbb nikotintasakot fiatalok, főként 18–24 év közöttiek vásárolják. Ugyanakkor a fiatal gimnazisták körében is egyre népszerűbb a szer használata, ahol jellemzően minden második fiatal tart egy-egy doboz snüsszt. A gimnáziumokban 14–18 éves korú gyerekek tanulnak, ezért csak megerősíti azt a megállapítást, miszerint a nikotinpárna már az alacsonyabb, 14–15 éves korosztály esetében is trenddé vált.

A snüssz helyzete Svédországban

Az 1980-as években még a lakosság 35 százaléka cigizett Svédországban. Míg ezzel szemben 2008-ban 15 százalék, majd a legfrissebb adatok már csupán 5,5 százalékot mutatnak, így egyre közelebb állnak ahhoz, hogy akár már 2023-ban övék legyen a világ első „füstmentes” országa. A WHO akkor tekint így egy országra, ha a lakosság kevesebb, mint 5 százaléka cigarettázik – az Európai Unió elvárása, hogy valamennyi tagja 2040-re füstmentessé váljon, ám ez egyelőre nehezen elképzelhető, hiszen míg a svédeknél ugyebár 5,5 százalékot mérnek, addig az EU-s átlag 23 százalék.

A többi statisztikát is a svédek vezetik: az EU-ban náluk a legalacsonyabb a naponta átlagosan elszívott cigaretta száma (9,1, miközben az EU-s átlag 14,2), illetve a 29 év alatti cigarettázók aránya (3 százalék, míg az uniós átlag ennek a hatszorosa, 18 százalék).

A legfrissebb svéd kutatások alapján az országban az EU-átlaghoz képest csaknem 40 százalékkal alacsonyabb a halálozási arány a dohányzással összefüggő betegségekben, és a rákos megbetegedések, illetve a daganatok okozta halálozás számában is Svédország az utolsó – sajnos Magyarország az első. Azt egyébként a WHO is megerősítette, hogy a kontinensen Svédországban a legalacsonyabb a rákos megbetegedés okozta halálozási arány a férfiaknál.

A helyi tanulmány azt állítja, az adatok erősen arra utalnak, hogy a snüssz hosszú távon hozzájárult a cigarettázók és a dohányzással összefüggő halálesetek alacsony számához. A cigarettáról leszokók 80 százaléka azt válaszolta, segített neki a snüssz használata.

Miért illegális a snüssz az EU-ban?

A snüsszt azért tiltották be az Európai Unióban, hogy ne jelenhessen meg egy újabb dohánytermék a tagországokban. 1987-ben, amikor a javaslat először az asztalra került, illetve az 1992-es bevezetése idején a dohányiparban minimális volt az ellenállás, minden bizonnyal azért, mert a kontinens piacát akkoriban uraló nagy cégeknek nem volt még kereskedelmi érdekeltségük a füstmentes termékek területén. A legnagyobb európai füstmentes dohánygyártót, a Swedish Matchet nem különösebben érintette a törvény, mert érdekeltségei túlnyomórészben Svédországra koncentrálódtak, márpedig az ország akkor még nem volt az EU tagja.

Irány a főoldal >>