Intim higiénia – Miért is annyira fontos?

Sajnos az intim higiénia nem olyan népszerű, amit megérdemelne. Valójában a legtöbb ember azt hiszi, hogy ez női munka. A nemi szervek tisztán tartása nemcsak fontos, de nagyon kívánatos is!

Eredmény

A higiénia mindenféle fertőzés megelőzésére szolgál. Ez különösen vonatkozik az intim területekre. Ahogyan nem akarjuk, hogy az általunk választott emberek arra a következtetésre jutjanak, hogy nem vagyunk túl igényesek a saját higiéniánkra, úgy nem akarjuk, hogy jövőbeli kapcsolatainkat és intim higiéniánkat nehezítsék a ragályos nemi úton terjedő betegségek miatt!

A legfontosabb szabály az, hogy bár korán szobatisztákká válunk, és megtanulunk kezet mosni minden tevékenység és étkezés előtt, a tanulási folyamat soha nem ér véget. Az olyan apró mikrobiális kórokozók, mint a gombák, vírusok és baktériumok, folyamatosan fejlődnek, és megpróbálják túlélni a felszámolásukra tett erőfeszítéseinket. Ezen túlmenően a helyzet alapvetően bonyolult – különösen a nők esetében –, mert a nemi szerveknek és környezetüknek sajátos flórája van, melynek megzavarása betegségekhez vezethet. Ezenkívül az intim higiénia nem állhat meg csak a nemi szervek területén. Az objektum minden testgörbéje és nyílása érintett. Az izzadság ugyanis könnyen itt marad, ami meleget biztosít a kórokozók megjelenéséhez és szaporodásához. Ezért az inghigiéniára való oktatást és tudatosítást már gyermekkorban el kell kezdeni. Ezt sok esetben urológus vagy nőgyógyász felügyeli, aki az adott témában jártas.

Az intim higiénia és a porblémák már tinédzser korban kezdődnek

A legfontosabb szabály az, hogy bár korán sáfárokká válunk, és megtanulunk kezet mosni minden tevékenység és étkezés előtt, a tanulási folyamat soha nem ér véget. Az olyan apró mikrobiális kórokozók, mint a gombák, vírusok és baktériumok, folyamatosan fejlődnek, és megpróbálják túlélni a felszámolásukra tett erőfeszítéseinket. Ezen túlmenően a helyzet alapvetően bonyolult – különösen a nők esetében –, mert a nemi szerveknek és környezetüknek sajátos flórája van, melynek megzavarása betegségekhez vezethet. Ezenkívül az intim higiénia nem állhat meg csak a nemi szervek területén. Az objektum minden testgörbéje és nyílása érintett. Az izzadság ugyanis könnyen itt marad, ami meleget biztosít a kórokozók megjelenéséhez és szaporodásához. Ezért az inghigiéniára való oktatást és tudatosítást már gyermekkorban el kell kezdeni. Ezt sok esetben urológus vagy nőgyógyász felügyeli, aki az adott témában jártas.

Intim higiénia – Erre figyeljenek a férfiak

A nemi szervek körül, az ágyékban és a testhajlatokban, az érzékeny területeken számos verejtékmirigy található. Azonnali beavatkozás javasolt, ha olyan kellemetlen érzések jelentkeznek, mint viszketés, szag, kiütés, gyulladás, gomba és pattanás! Ápoláskor ne felejtsük el az alsó részt. Nincs szükség drága sminkre, elég betartani néhány egyszerű, de annál fontosabb szabályt! Jó minőségű fehérneműt kell kiválasztani és gyakran mosni. A fürtök mosása és hajszárítása napi munka, mindaddig, amíg nem mindennapi sampon. A dezodorok csak a szagokat távolítják el, a károsodás lehetőségét nem. A szex utáni zuhanyozás elengedhetetlen az intim higiéniához, hiszen a két test ilyenkor van a legközelebb egymáshoz! Bőrirritáció vagy bőrelváltozás esetén sajnos érdemes bőrgyógyászhoz fordulni, ugyanis a női higiéniai termékek ebben az esetben nem cserélhetők fel az eltérő test pH-értéke miatt.

Intim higiénia – erre figyeljenek a nők

A nőknek hasonló kockázatokkal kell szembenézniük, mint a férfiaknak. Az egyetlen különbség az, hogy a nők több tisztítószert használnak, vagy legalábbis sok vegyszer veszi körül őket. Bár azt gondolhatnánk, hogy a hüvelyük miatt fogékonyabbak a fertőzésekre, ez nem teljesen igaz. A hüvelyflóra jótékony baktériumai savválaszt hoznak létre, amely védelmet nyújt a kórokozók ellen. A hüvelynek öntisztító funkciója van, és elegendő naponta megtisztítani a külső nemi szerveket. A szappanok, testápolók azonban lúgosító hatásuk miatt felboríthatják az egyensúlyt, ezért az intim területeken kerülendők! Érdemes elkerülni a sötét színű, festett műszálakat és fehérneműt a természetes anyagokból készült ruhák helyett. Az intim tisztításhoz használjon tiszta csapvizet. A tampont nem szabad több órán át a hüvelyben hagyni a menstruáció alatt, különösen, ha nagyon meleg van.

Figyelem! Nem csak az intim higiéniai szabályok figyelmen kívül hagyása okozhat gondot, hanem a túlzott takarítás is a probléma forrása lehet! A lúgos vegyszereket tartalmazó szappanok és mosószerek rendszeres használata megzavarhatja a természetes védekezési vonalakat, lehetővé téve a kórokozók elszaporodását. A nőknél a hüvelyflóra egyensúlya jelenti az első számú veszélyt, a férfiaknál pedig a szivárgás.