Energiaitalok keverése alkohollal

Az energiaitalok keverése alkohollal anapság nagyon népszerű. Évről évre ahogy egyre csak nőtt és nőtt az energiaitalok forgalma, úgy hozta magával az új trendet is: energiaitalok keverése alkohollal. Az energiaitalok keverése alkohollal nagyon sok új koktélt eredményezett, ami segít pörögni és ébren maradni egy hosszú este során. Hiába a serkentő hatás és a jó íz, az ilyen keverékek károsak és néhány kirívó esetben halálosak is lehetnek.

Ha keverjük, akkor több alkoholt fogyasztunk

Az alkoholfogyasztás egyik hatása, hogy egy bizonyos mennyiség után fáradtnak és legyengültnek érezzük magunkat. Az energiaitalok segítenek leküzdeni ezt az érzést és, ezért nem érezzük, hogy nagyon be lennénk rúgva, tehát többet iszunk. Valamint, ha energiaitalt keverünk a kedvenc szeszes italunkhoz akkor az amúgy is cukros ital még inkább több cukrot és kalóriát fog tartalmazni. Emiatt kevesebbet fogunk enni, ami erősíti az alkohol bódító hatását.

Miért iszunk többet?

Amikor energiaitalokat és alkoholt keverünk, akkor az agyunk egy olyan állapotba kerül, amit “éber részegségnek” hívunk. Ezért keverik előszeretettel ezeket az italokat. Tovább ébren marad az ember, tehát többet ihat, hosszabb ideig élvezheti az estét.

Hiába érezzük azt, hogy éberek maradunk néhány pohár után is, a testünkre ugyan úgy hat az alkohol. Ez ahhoz vezet, hogy nem vesszük észre, hogy az ítélőképességünk, egyensúlyunk és koordinációnk romlik, tehát nem tudjuk mikor kéne megállnunk.

“Éber részegnek” lenni lenni azt jelenti, hogy egy hamis magabiztosságunk van, nem érezzük annyira az ital hatását. Ez az állapot azért jön létre, mert az alkohol és az energiaital ellenkező hatást vált ki. Az alkohol egy idegnyugtató, ami azt jelenti, hogy lelassítja az agyműködést és megnyugtat. Ezért ha sokat iszunk, nem tudunk érthetően beszélni és álmosak leszünk. A másik oldalon, pedig a koffein egy stimuláns. Ha a kettőt keverjük, a koffein hatása felerősödik és elnyomja az alkohol által okozott folyamatokat az agyban.

Az koffein sokáig fejti ki hatását. Nagy mennyiségben növeli a pulzust, csak úgy mint az alkohol. Hiába leszünk álmosak az italtól, annak a fent említett hatása felriaszthat éjszaka. Ha egyszerre fogyasztjuk a kettőt nagy eséllyel alvásmegvonást fogunk tapasztalni.

Cukor és kalóriatartalom

Az alkoholos italok magas kalóriatartalma és az energiaitalokban található sok cukor könnyen hízást eredményezhet ha rendszeresen fogyasztjuk a kettőt együtt. Az elhízás és az alkoholfogyasztás, pedig növeli a 2. típusú cukorbetegség kialakulásának veszélyét.

Egy átlagos 250 ml-es energiaitalban 30 gramm cukor van, ami a felnőtteknek ajánlott napi bevitel fele. Ha ezt összekeverjük 50 ml égetett szesszel akkor egy ilyen koktél körülbelül 125 kalóriát tartalmaz.

Tippek

Az energiaitalok keverése alkohollal veszélyes lehet, ezért inkább maradjuk a szokásos keverékeknél. Ha mégis ilyen italokat fogyasztunk, akkor figyeljünk rá, hogy mennyi alkoholt iszunk és ne lépjük túl azt a mennyiséget, amit az estére terveztünk.

  • Ha társaságban iszunk energiaitalos koktélokat, akkor figyeljünk egymásra, hiszen könnyen több alkoholt ihatunk, mint amennyit tolerál a szervezetünk.
  • Együnk eleget az este során. Ha tele hassal iszunk, nem tud felszívódni az alkohol olyan gyorsan. Tészta és burgonya jó választás egy hosszú este előtt.
  • Ne igyunk se alkoholt, se energiaital lefekvés előtt. Tervezzük meg, hogy mikor szeretnénk lefeküdni és előtte csak vizet igyunk, hogy a másnaposság nem legyen olyan kínzó a következő nap és, hogy elegendő ideig tudjuk aludni.

Források: BSDA_Annual_Report_2015.pdf (britishsoftdrinks.com)

Energy Drinks and Alcohol: Links to Alcohol Behaviors and Consequences Across 56 Days – Journal of Adolescent Health (jahonline.org)

The subjective physiological, psychological, and behavioral risk-taking consequences of alcohol and energy drink co-ingestion – PubMed (nih.gov)