Energiaitalok káros hatásai

Vajon mik az energiaitalok káros hatásai? A hozzáértők szerint energiaitalt csak néha-néha, alkalmanként tanácsos fogyasztani. Az energiaitalok káros hatásai számtalan kellemetlenséget okozhatnak. Az elmúlt években nagy népszerűségre tettek szert az energiaitalok, a fáradékony vagy megterhelő szellemi és fizikai munkát végző emberek körében. Viszont sokan nem tudják mik az energiaitalok káros hatásai.

A marketing szerint könnyen növelhetjük az energiaszintünket és a koncentrációs képességünket, ha megiszunk egy energiaitalt és úgy látszik ez a kommunikáció bevált. A tavalyi évben az energiaital piac értéke 61 billió dollár volt, előrejelzések szerint ez a szám 2027-re elérheti a 100 billió dollárt.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint, a 18 és 24 év közöttiek rendszeresen fogyasztanak energiaitalokat. A táplálkozási tanácsadók azt mondják, a túlzásba vitt bevitelük komoly egészségügyi problémákat okozhat. Az energiaitalokat sokszor keverik a sportitalokkal, ám a kettő nem felcserélhető. Sok energiaital több koffeint tartalmaz, mint két presszó kávé és több cukrot, mint egy átlagos üdítő. Amíg a sportitalok a koffein helyett, inkább ásványi anyag pótlással segítik a szervezetet és alacsony a cukortartalmuk.

A Dél-Kaliforniai Lindora kórház főorvosa, Amy Lee szerint, sokan nap mint nap isszák, úgy, hogy nem tudnak az energiaitalok káros hatásairól. Kiemelte, hogy minden élelmiszer esetén fontos, hogy figyelmesen elolvassuk az összetevőket és megértsük, hogy azok hogyan hatnak a szervezetünkre.

Energiaitalok káros hatásai

Az amerikai Élelmiszer és gyógyszerfelügyelet biztosítja a lehetőséget, hogy a gyártók üdítőként és táplálékkiegészítőként is forgalmazhassák termékeiket. Mind két kategória összetevőit vizsgálja a felügyelet, de a táplálékkiegészítőknél lazábbak a szabályozások. Ebből kifolyólag nem egészen tisztázott miden energiaital összetevőnek a hatása. A legtöbb kutatás a magas koffein és cukortartalmat vizsgálta.

A túlzott koffein bevitel rontja az alvás minőségét és nehezíti az elalvást. Az emiatt keletkező alvásmegvonás, pedig ahhoz vezet, hogy még több koffeint viszünk be. Kimutatások szerint a koffein és más stimulánsok okozhatnak szív és érrendszeri problémákat is.

A koffein túladagolás hányást, remegést, magas vérnyomást és pulzust valamint, súlyos esetekben rohamokat és halált okozhat. A fiatalok jobban ki vannak téve a túladagolás veszélyének, hiszen az érrendszerük és az emésztőrendszerük nem fejlődött ki még teljesen, ezért kisebb adagok is túladagoláshoz vezethetnek náluk.

2017-ben egy 16 éves fiú meghalt koffein túladagolásban, miután megivott egy üdítőitalt, egy energiaitalt és egy kávét. A túladagolt koffeint súlyos szívritmus zavart váltott ki.

Mivel a kutatások csak az energiaitalok cukor és koffeintartalmát taglalják, ezért nem egészen világos, hogy a többi összetevő milyen hatással van az emberre, ha túladagoljuk őket. Például a B vitamin, mint elterjedt összetevő, túladagolva okozhat bőrproblémákat, máj túlterhelést, romló látást és idegrendszeri problémákat. A magas cukortartalom, pedig fogszuvasodáshoz vezethet, valamint növeli a cukorbetegség kialakulásának esélyét.

Egyéb káros összetevők

A fent leírtak alapján azt gondolnánk, hogy a legfőbb káros anyagok az energiaitalokban a cukor és a koffein, de ez tévedés. A Texasi A&M egyetem kutatása alapján, a legnagyobb veszélyt jelentő összetevők a teofilin, adenin és az azelát. Ezek mind a szívre vannak rossz hatással.

A teofilin egy, a koffeinhez hasonló vegyület, ami ellazítja a tüdő körülötti izmokat. Az adenin egy apró molekula amit sok táplálékkiegészítőben használnak. Ribózzal keverve vérrög képződéshez vezethet, az arra hajlamos embereknél. Az azelát egy só, ami gyulladáscsökkentő hatású, kis mennyiségben.

Az egyetem által végzett tesztekből kiderült, hogy a 17 vizsgált energiaital mindegyike szívritmuszavart, magas vérnyomást és egyéb szívvel kapcsolatos problémákat okozott, nagy mennyiségben fogyasztva.

Dr. Rand McClain, az LCR Health főorvosa elmondta, hogy még az olyan legális stimulánsok mint a koffein is okozhatnak komoly károkat az idegrendszerben, ha túladagoljuk őket. Ez a “túlstimulálás”, szívritmus és hormonzavarhoz vezethet ami növeli a belsőszervi rendellenességek kockázatát.

McClain szerint a Texasi egyetem kutatása jól megvilágította a témát, de még sok kutatás szükséges ahhoz, hogy egy árfogó képet kapjunk a problémáról.

Lehetséges mellékhatás még a stressz, agresszív viselkedés, cukorbetegség kockázata és az elhízás.

Fiatal korosztály

Az egészségügyi szakértőket leginkább az energiaitalok nem megfelelő szabályzása és azok, fiataloknak való reklámozása aggasztja. Mivel az ő szervezetük nincs teljesen kifejlődve, ezért komolyabb mellékhatásokat produkálhatnak. A legtöbb fiatal otthon nem kap koffein tartalmú italokat, de az energiaitalok nagyon könnyen hozzáférhetőek számukra, úgy, hogy ők valóban nincsenek tisztában a káros hatásokkal.

Az Amerikai Gyermekgyógyászati ​​Akadémia szerint a gyerekeknek semmilyen mennyiségben sem szabad koffeint vagy bármely más stimulánst fogyasztaniuk. Adatok szerint 2011-ben több mint 1500, 12 és 17 év között serdülőt szállítottak a sürgősségi osztályra Amerikában, koffein túladagolás miatt.

Az energiaitalok káros hatásai között vannak elsőre nem annyira egyértelmű esetek is. Legfőképp az alkohollal való keverésük okoz problémát.

Természetes energiaforrások

Mit tegyünk akkor ha egy kis plusz energiára van szükségünk egy edzés vagy munka közben? Nagyon fontos a megfelelő alvás. Az, hogy hogyan kelünk fel reggel, nagyban befolyásolja az energia szintünket a nap folyamán, ezért fontos, hogy minden este elegendő, minőségi alvást iktassunk be.

A megfelelő étkezés és folyadékbevitel is fontos szerepet játszik abban, hogy a nap során éberek tudjunk maradni.

A legfontosabb, hogy ha fogyasztunk energiaitalokat, akkor azt mértékkel tegyük, ugyanis a fent említett mellékhatások csak hosszútávú, állandó fogyasztás és túladagolás esetén jelentkezhetnek.