Energiaital függőség

Létezik e olyan, hogy energiaital függőség? Az energiaitalokat világ szerte mindenki ismeri. Energiát biztosítanak a szervezetnek, segítenek a koncentrálásban és az éberségben. Mindezt olyan összetevők segítségével érik el, mint például a koffein, cukor, B-vitamin és különböző aminosavak. Sajnálatos módon a koffein és a cukor komoly szerepet játszik az energiaital függőség kialakulásában.

Hiába van jótékony hatása is az energiaitalnak, mint mindennek, ennek is van hátránya. Napjainkban az egyik komoly probléma az energiaital függőség. Ebben a cikkben összeszedtünk minden, amit az energiaital függőségről tuni kell.

Mi az energiaital függőség?

A függőség általánosságban, egy olyan pszichikai állapot, amely arra késztet minket, hogy valamit végrehajtsunk a negatív következmények ellenére is. Nem tűnhet az energiaital függőség, olyan károsnak, mint a drog függőség vagy az alkoholizmus, de meglepően sok közös van bennük.

Elsősorban ezt az addikciót olyan összetevők okozzák, melyek fogyasztása könnyen szokássá válhat. Ilyen a koffein és a cukor. (Meg kell említeni, hogy a kávé is tud függőséget okozni a koffein tartalma miatt, de ebben a cikkben az energiaitalokra fókuszálunk.)

Még nincs konkrét meghatározása az energiaital függőségnek, ezért ebben a cikkben amikor erre a güggőségre utalunk, akkor azt értjük alatta, hogy egy személy túlzottan sok energiaitalt fogyaszt, úgy hogy nem tudja kontrollálni a bevitelét.

Az energiaital függőség jelei

A függőség jelei agyi és idegrendszeri folyamatokhoz köthetőek és az alábbi jeleket produkálhatják:

  • Erős sóvárgás
  • Energiaital fogyasztás mentális képének megjelenése
  • A bevitel mértékének szabályzásához szükséges pszichikai jelenlét elvesztése

További tünet lehet még a fejfájás, idegesség, fáradtság és depresszió, ha az illető nem tudja táplálni az addikcióját.

Mellékhatások

Az energiaitalok savas üdítők, ezért a rendszeres fogyasztásuk a fog elszíneződéséhez vezethet és hosszú távon roncsolhatja a fogzománcot.

Egy nagyobb aggodalomra okot adó mellékhatás akkor jelentkezhet, ha magas cukortartalmú italokat fogyasztunk. A cukor táplálja azokat a baktériumokat, melyek a fogkő kialakulásában szerepet játszanak, ezzel növelve a fogszuvasodás kockázatát. A magas cukortartalomhoz hozzájárul a testsúly növekedés is.

Ha pedig mesterséges édesítőszerrel dúsított italokat fogyasztunk nagy mennyiségben, az növeli a metabolikus szindróma esélyét és vese problémákhoz vezethet.

Összegzés

Tehát, jól látszik, hogy ha mértéktelenül fogyasztjuk az energiaitalokat, csak úgy, mint sok mást is, akkor az komoly egészségügyi problémákhoz vezethet.

Fontos a mértéktartás és a felelősségteljes fogyasztás.

Források: 

Are Energy Drinks Addictive? (verywellmind.com)

Addiction Helper

Energy Drink Addiction | How to get help, Symptoms of addiction (addictionhelper.com)

Energy Drink Addiction: All You Need to Know (healthline.com)