Egyszerű rakott krumpli elkészítése

Egyszerű rakott krumpli elkészítése gyorsan, de hogyan? A közkedvelt rakott krumpli az a kaja, amire mindenkinek megvan a saját, jól bevált receptje. Ebből kifolyólag nem lehet egyetlen egy jó receptet leírni; van aki ki így szereti, van aki pedig úgy. Ebben a cikkben egy nagyon egyszerű rakott krumpli receptet mutatunk be. Ez persze egyén függű, hogy kinek mi az egyszerű :).

A rakott krumpli receptek változatossága amúgy nagyon jó példa lehet azok számára, akik egyetlen eredeti receptet keresnek külföldi ételek esetében. Tényleg akár szó szerint háztartásonként eltérő recepteket használunk, és persze mindenki szereti a sajátját, és minden további nélkül elfogadná eredetinek. Na ugyanez a helyzet egy olasz, francia vagy bármilyen más étellel is: attól, hogy egy adott helyen nem grammra pontosan úgy főzték, még lehet az a recept “eredeti”.

Miért egyszerű ez a rakott krumpli recept?

Manapság az interneten mindneki egyszerű recepteket keres, hogy ezzel is időt spóroljon a mai rohanó világban. Viszont az nagyon is egyén függő, hogy kinek mi az egyszerű recept. Van, akinek már egy tíz perces konyhai foglalatosság is meghaladja a képességeit, míg a másnak elége egy fél nap és örül, hogy milyen egyszerűen letudta a hétvégi menüt.

A rakott krumpli elkészítése alapvetően nem oly könnyű. Ne ezt keresd, ha valami gyorsan összedobható ételre vágysz. Ez a változat csak a szerintem legszükségesebb raknivaló hozzávalókat tartalmazza – krumpli, tojás, kolbász -, és nem besamellel, csak tejföllel készül.

Tehát habár a krumpli és a tojás főzése, szeletelése, az étel összerakása semmiképp sem nevezhető más ételekkel összzehasonlítva egyszerűnek, más rakott krumpli variációkkal összehasonlítva ez a változat lényegesen kevesebb munkát és időt igényel.

Tipp a tökéletes egyszerű rakott krumplihoz

Mint minden étel esetében, az egyszerű rakott krumplinál is igaz, hogy finomat csak jó hozzávalókból lehet főzni. Természetesen a hozzávalók az étel árát is meghatározhatják, de érdemes odafigyelni legalább az alábbiakra:

  • Nagyon jó minőségű szárazkolbászt használj. Ez adja meg ennek az egyszerű kolbászos rakott krumplinak a fő karakterét.
  • Krumpliból legjobb a salátának való, de mindenképpen olyat vegyél, ami nem fő szét, nem esik szét.
  • Minél kevésbé vizes a tejföl, annál finomabb lesz az étel. Én 25% zsírtartalmú tejfölt használtam legutóbb a recepthez, és érezni lehetett a különbséget.
  • Én a mennyiségeknél M-es méretű tojást adtam meg, Magyarországon az a legelterjedtebb méret. L-es tojásból 10 db kell bele.
  • A rakott krumplinál kritikus kérdés a só mennyisége, mert a kolbász kivételével minden hozzávaló rengeteg sót felvesz. Ez részben ízlés kérdése persze, ezért érdemes néhány alkalommal kikísérletezni. De azt tudom mondani, hogy bánj nyugodtan bőkezűen a sóval. Ha kicsit is odafigyelsz rá, akkor nehéz elsózni, viszont a sótlan rakott krumpli nem az a kifejezetten élvezetes étel.

A rakott krumplinak jobb íze lesz, ha héjában főzöd meg a burgonyát – én is így írtam a receptben. Az egyszerűbb elkészíthetőség miatt érdemes a krumplit korábban megfőzni, még melegen lehúzni a héját, és csak akkor szeletelni, ha már teljesen kihűlt.

Egyszerű rakott krumpli recept

A klasszikus, egyszerű rakot krumpli rececept tojással, tejföllel és kolbásszal. Az elkészítési idó kb. 1.5 – 2 órát vesz igénybe. Az alábbiakban bemutatott egyszerű rakot krumpli recept 8 adagra vonatkozik.

Rakott krumpli hozzávalók 8 főre

1.5 kg krumpli, 12 darab M-es tojás, 250 gramm száraz kolbász, 750 g tejföl, 30 g zsemlemorzsa, só és borzs, olaj vagy zsír a tepsi kikenéséhez.

Előkészítés

  • Első lépésben főzd meg és pucold meg a tojásokat és a krumplit. A krumplit héjában főzd sós vízben kb. 30 percig, melegen húzd le a héját, és ha lehet, várd meg, amíg kihűl. A tojásokat tedd hideg vízbe, és forrástól számított 8 percig főzd, majd hideg folyó víz alatt pucold meg őket.

Összeállítás

  • Melegítsd be a sütőt 180 fokra (légkeverés nélkül), és egy 30×22 cm-es tepsit kenj ki vékonyan zsiradékkal.

Az első réteghez szeleteld a főtt krumpli kb. harmadát a tepsibe, enyhén sózd. Erre szeleteld a főtt tojás felét, ezt is enyhén sózd, majd végül a kolbász felét. Az egészen teríts el kb. 200 g tejfölt.

Ismételd meg még egyszer ezt a réteget: a krumpli harmada szeletelve és enyhén sózva, rá a maradék tojás szeletelve szintén enyhén sózva, erre a maradék kolbász szeletelve és kb. 200 g tejföl elterítve.

A tetejére krumpli jön, aminek kb. a harmada maradt meg. Ezt is sózd enyhén, és terítsd el rajta a maradék tejfölt. Ha szereted, szórd meg zsemlemorzsával.

Sütés

  • Tedd az összeállított egyszerű rakott krumplit a sütőbe, és süsd egy órán keresztül.

Ha elkészült, azonnal tálalható, de nagyon jól áll neki, ha pihen néhány órát, és újramelegíted.

Irány a ferfitemak.hu főoldal >>

The Body Shop webáruház >>