Babatervezés és babavárás

Mire kell figyelni a nőknek és férfiaknak, az új családtag érkezése előtt és után?

Egy gyermek érkezése megváltoztatja az életünket, és sok esetben már a terhességre való felkészülésben vagy a fogantatás előtti időszakban is érdemes odafigyelni néhány dologra, hogy biztosak lehessünk benne, hogy a születendő utód a lehető legegészségesebben jöjjön a világra.

Vegyük sorra, hogy nőként és férfiként mire érdemes figyelni, hogyan növelhetjük a termékenységet, hogyan biztosítsuk a lehető legjobb környezetet a magzat számára, illetve mit tehetünk, hogy a kismama szervezete fel legyen készülve a várandóságra.

Kezdjük talán azokkal a dolgokkal, amelyeket nőként és férfiként is érdemes beépítenünk minden napjainkba, a fogantatásra való felkészülés során:

Mozogj rendszeresen, és figyelj az egészséges táplálkozásra, kerüld a káros anyagokat!

Nemcsak az általános közérzeted javíthatod, de számos krónikus egészségügyi probléma felmerülésének kockázatát is csökkentheted az aktív életmóddal.
Már néhány apróbb változtatással is sokat tehetsz magadért és születendő babádért: lift helyett használd a lépcsőt, és lehetőleg minden nap végezz legalább 30 perc közepes intenzitású testedzést – például az úszás vagy séta/tempós séta, otthoni torna.
A mozgásszegény életmód elhízáshoz, hormoneltolódáshoz vezethet. A teherbe eséshez viszont hormonháztartásunk megfelelő működésére van szükség. Ráadásul, ha plusz kilók vannak rajtunk, nem is érezzük jól magunkat a bőrünkben, ami nincs jó hatással kedélyállapotunkra sem. Ha rendszeresen mozgunk, az kedvezően befolyásolja a szervezetünk vérellátását, ami pozitív hatással bírhat a hormonfolyamatokra. Így, ha látványos fogyást nem is eredményez a sport, szervezetünk meghálálja az aktívabb életmódot.
Nőként a megfelelő izomcsoportok erősítésével felkészülhetünk a terhességgel járó fokozottabb fizikai igénybevételre is. Különösen jó, ha a hasizmunkat és hátizmainkat már a várandóságot megelőzően erősítjük.

Ha tehetitek és össze tudjátok egyeztetni mindennapjaitokkal sportoljatok együtt! Iratkozzatok be például bátran társastáncra, így nem csak mozogtok, hanem egy újabb közös élményforrással is gyarapodtok, de választhattok páros edzést vagy jógát is.

Étkezés:
Étrendetek legyen egészséges és változatos: tartalmazzon nagy mennyiségben gyümölcsöket, zöldségeket, jó minőségű fehérjét, teljes kiőrlésű gabonatermékeket, zsírszegény tejtermékeket és rengeteg vizet. Ha esetleg különleges étrendet követtek vagy esetleg étel allergia miatt nem ehettek néhány dolgot mindenképp kérd szakember segítségét az étrend összeállításában.
A kismama és kispapa illetve a leendő szülők megfelelő táplálkozása hozzájárul ahhoz, hogy születendő, gyermekének a legjobb kezdést biztosítsa az életben.

Az utóbbi években mind divatosabbá váltak az ún. „kézműves” termékek, mivel egyre többen eszmélnek rá: nem mindegy, milyen alapanyagokból készült ételeket fogyasztunk. A hétköznapokban is érdemes erre odafigyelnünk. Fordítsunk több energiát arra, hogy gondosan összeválogatott alapanyagokból házilag készítsük el a reggelinket, ebédünket, ne pedig munkába menet kapjunk be egy-egy péksüteményt, vagy a sarki kifőzdében vegyük meg az aktuális menüt. Így elejét vehetjük annak, hogy a kelleténél több tartósítószerrel, színezékkel és mesterséges ízfokozóval terheljük szervezetünket. Még ha időigényesnek is tűnik az otthoni főzőcskézés vagy az alapanyagok beszerzése, testünk hosszú távon meghálálja a gondoskodást. Érdemes elkerülni az olyan feldolgozott élelmiszereket, amelyek összetevői között több ismeretlen kifejezést találunk, mint amennyit be tudunk azonosítani. Ezek az ételek rendszerint rengeteg hozzáadott cukrot, tartósítószert, színezéket és ízfokozót, sót tartalmaznak, de talán ennél is nagyobb probléma, hogy híján vannak az értékes tápanyagoknak. Az előállításuk során ugyanis pont a vitaminok és ásványi anyagok tűnnek el belőlük. Igyekezzünk ezért minél több friss élelmiszert fogyasztani!

Fontos, tehát még egyszer kiemelni, hogy napi rendszerességgel együnk zöldségeket, gyümölcsöket, és válasszuk inkább a teljes kiőrlésű gabonaféléket. Emellett a sejtek és szövetek épülésében nagy szerepet betöltő fehérjék is fontos részét kell, hogy képezzék étrendünknek.

Egészség:
A dohányzás, valamint az alkohol,drog-és koffeinfogyasztás összefüggésbe hozható az alacsony spermaszámmal, mivel az ezekben található toxinok károsítják a spermiumokat és petesejteket! A gyermektervezés előtt szokj le a dohányzásról, valamint napi 2 egység alkoholnál (vagy heti 6-nál), és 300 mg koffeinnél ne fogyassz többet! Jó, ha tudod, hogy egy átlagos csésze kávé 100mg koffeint tartalmaz. Fontos időt hagyni arra, hogy a szervezetedre káros szokások következményeiből szervezeted fel tudjon lélegezni, ezért jobb, ha a babatervezés előtt legalább 3 hónappal már egészséges életmódra váltasz.

Lehetőleg ne fogyassz olyan ételeket, amelyekben előfordulhat a lisztéria baktérium (lágy sajtok, nyers hús és tojás, előre elkészített saláták), valamint a magas higanytartalmú halakat.

A spermiumok és petesejtek minőségére a környezeti méreganyagok is hatnak! Noha sokan nem tudják elkerülni, hogy munkájuk során különböző toxinok hatásainak legyenek kitéve, ahol csak lehetséges, kerüld a velük való érintkezést! Használj BPA-mentes üveget az italod, és BPA-mentes műanyag dobozt az ételed tárolására. Kerüld a festékkel vagy egyéb kemikáliával való közvetlen érintkezést. Ne feledd, a spermiumok igencsak érzékenyek.

Stresszmentes közeg:

Ép testben ép lélek, szól a közismert, már-már elcsépelt mondás. Napjaink rohanó életvitele, a családalapításra való készülés kimerítő és stresszes lehet. A fogantatásra akkor van a legnagyobb esély, ha fizikailag és mentálisan is késznek érezzük magunkat a családalapításra. Ebben segíthetnek például a relaxációs technikák, jóga, tai chi ,meditáció de a sport szinte bármely más fajtáját is ide sorolhatjuk.
Igyekezzünk a munkahelyi stresszt csökkenteni a lehetőségek szerint és társas kapcsolatainkban is megoldani az esetleges konfliktusokat, valamint az önismereti munkának is kifejezetten nagy jelentősége van a babavállalásra való felkészülés során.

Ahogy már említettük a mentális egészség megőrzésében fontos szerepet játszik a mozgás, de, ha depressziót vagy szorongást érzünk, mindenképpen érdemes segítséget kéni, szakemberhez is fordulni. A baba érkezése után már nem lesz ugyan olyan az életünk, melynek nagyon sok pozitív hozadéka van, viszont nem szabad elfelejtkezni róla, hogy egy kis életre való figyelés és a róla való gondoskodás igazán kimerítő feladat, és sajnos a meglévő mentális problémákat mélyítheti.
Semmi baj nincsen, ha esetleg izgultok, nem sikerül egyből a baba, féltek, kétségeitek vannak, ezek normális reakciók a gyermek vállalás előtt, érdemes lehet pár terápiát is választani, ahol ezeket a félelmeket biztonságos közegben megoszthatjátok és feloldhatjátok a közös munka során.

A családi összhang megteremtése a lehető legjobb és legfontosabb amit megtudtok tenni a születendő kisbabátokért.

Vitamin szedés Nőknek és Férfiaknak:


Nőknek:
Ha gyermek vállalás előtt állunk, (esetleg már úton van a baba) mindenképpen érdemes elkezdeni valamilyen terhességet támogató vitamin szedését. A terhes vitaminokat vagy babaváró vitaminokat körültekintően érdemes kiválasztani, mindenképpen figyelembe kell venni az anyuka igényeit, és esetleges már meglévő allergiákat fent álló kondíciókat. A terhes vitaminok szedése a jelenleg fent álló orvosi vélemények alapján kifejezetten hasznos és ajánlott, hiszen tartalmazzák mindazon vitaminokat, amelyek hozzájárulnak a baba egészséges fejlődéséhez. Emellett pedig csökkentik a különböző fejlődési rendellenességek kockázatát. Ezenfelül már a babatervezés alatt meg lehet kezdeni a szedésüket, ezzel is segítve a test megfelelő felkészülését a terhességre! A terhes vitaminok remek készítmények, de ezenfelül nem győzzük hangsúlyozni, hogy nagyon fontos az egészséges táplálkozás és a testmozgás a várandósság során. Ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy minél nagyobb valószínűséggel egészséges babának adj életet.

A terhesvitaminok nem receptkötelesek, így nem csak gyógyszertárakban, hanem akár az interneten is megvásárolhatod őket. Mielőtt azonban el kezdenéd a terhesvitamin szedését mindenképpen keresd fel az orvosodat és vele egyeztess arról, hogy számodra melyik összetételű terhesvitamin az ajánlott!

Férfiaknak:

Jól jöhet a vitamin- és ásványianyag-pótlás! Számos tanulmány szerint az alacsony spermiumszám gyakran párosul cink-hiánnyal, de ugyanilyen fontos a szelén, a B-vitaminok és az E-vitamin is. Szerencsére ma már léteznek a férfi szervezetet felkészítő komplex készítmények , amelyek jótékonyan hatnak a sperma mennyiségére és a spermiumok mozgására, ezáltal növelik a megtermékenyítő képességet.fürdőt vagy a szaunázást! A heréket érő magas hőmérséklet károsítja a spermiumokat. Éppen ezért nem ajánlott a laptopodat ölben használni, illetve a mobiltelefonodat nadrágzsebben hordani. A túl magas hőmérsékletnek való hosszas kitettség után pontosan három hónapot vesz igénybe a „felépülés” és az egészséges spermiumok termelése.

A folsav számodra is fontos! Ismert tény, hogy a magzat fejlődése szempontjából fontos a folsav bevitel, de tudtad, hogy azon férfiak esetében, akik kevés folát tartalmú ételt fogyasztanak, alacsony szervezetükben a folsav szintje, nagyobb számban találtak kromoszóma rendellenességet a spermiumokban? ( Kaliforniai Egyetem kutatása, Berkeley). Ha a petesejtet kóros kromoszómájú spermium termékenyít meg vetéléshez, születési rendellenességekhez vezethet. A kromoszóma rendellenességek több, mint fele okoz vetélést az első trimeszterben. Ez nem azt jelenti, hogy azonnal folsavat kell szedned, de jó, ha odafigyelsz az étkezésedre és magas folát tartalmú ételeket is fogyasztasz, mint a babok, zöld levelű zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, citrusfélék és a folátban gazdag gabonák. Mindezek hozzásegítenek, hogy elérd az ajánlott napi 400 mg folsav bevitelt.

A vitaminok beiktatása mellett pedig érdemes kivizsgáltatni magunkat. Keressük fel házi orvosunkat, hogy meg tudjuk milyen vizsgálatokat érdemes megejteni, mielőtt bele vágnánk a baba tervezésbe. Az esetleges problémák feltárása és időbeni kezelése, nagyon fontos, ezt nem tudjuk eléggé hangsúlyozni.

Reméljük tetszett nektek az összefoglalónk és hasznosnak találtátok őket. Nagyon sok szerencsét és boldogságot kívánunk nektek az elkövetkezendő időszakra!

Források:
https://www.babacsalogato.hu/teendok-ferfiaknak/
https://napidoktor.hu/babavaro/7-tipp-az-egeszseges-spermakert/
https://tervezettbaba.hu/tudastar/8-tipp-a-ferfi-termekenyseg-fokozasara
https://ragaszkodjhozza.hu/fogantatas-lelek?gclid=CjwKCAjwv-GUBhAzEiwASUMm4hkt08qx9SkKAyjD0oTwXxyg5CRBoOrv0FT6YGU58uiUYZhR8yytqxoCRWwQAvD_BwE#stresszmentesseg
https://www.elevit.hu/babat-szeretnek/eletmod