3 tipp az életmódváltó szokások kialakításához

Ittál ma reggel egy csésze kávét? Ha az ország 64 százalékához hasonlóan, akkor igen. Mindig van rá esély, hogy csak fáradt voltál, és szükséged volt a koffeinre, de a legvalószínűbb magyarázat egyben a legegyszerűbb is, vagyis sokkal valószínűbb, hogy azon 150 millió ember közé tartozol, akik megszokásból egy csésze kávéval kezdik a napot.

A szokások olyan ismétlődő, ismétlődéssel kialakított viselkedésminták, amelyek lehetővé teszik, hogy kevés erőfeszítéssel vagy tudatos gondolkodással rendszeres feladatokat végezzünk. Talán észre sem veszi, de egész nap a szokásainkra támaszkodik; ide tartozik az is, hogy mikor ébred fel minden reggel, hogyan veszi fel a zokniját, és még az is, hogy milyen úton megy munkába. Bár ezek kőbe vésettnek tűnnek, nem azok. Az igazság az, hogy hatalmadban áll javítani az életeden azzal, hogy megváltoztatod, amit csinálsz. Valójában Will Durant amerikai filozófus magyarázta meg a legjobban, amikor azt mondta: „Azok vagyunk, amit ismételten teszünk. A kiválóság… nem egy cselekedet, hanem egy szokás”.

zek a látszólag önkéntelen cselekedetek két fő kategóriába sorolhatók: jó és rossz. A jó szokások elősegítik a személyes fejlődést, a sikert és a jó közérzetet – ilyen például a rendszeres testmozgás, a naplóírás és az elegendő pihenés. A rossz szokások, mint például az egészségtelen ételek fogyasztása, a dohányzás és a megszállott közösségi médiahasználat egészségtelenek és romboló hatással vannak a jóllétünkre.

A Hétköznapi Harcos filozófiája a jó szokások kialakítására épül, vagy ahogy én nevezem, a pozitív szokások erejének kihasználására. Íme tehát a pozitív szokások ápolásának és az életed megváltoztatásának három alapelve:

  1. Kezdj kicsiben, kötelezd el magad, és onnan fejlődj
    Válasszon ki egy szokást, amelyet szeretne kialakítani, de győződjön meg róla, hogy reális és elérhető. Tegyük fel, hogy szeretnél elkezdeni futni. A napi 10 mérföldes futás vállalása túlságosan ambiciózus, és nagyobb valószínűséggel fogod túlterhelni magad, és abbahagyod. Ehelyett tűzzön ki kisebb célt, például 30 napon keresztül heti háromszor fél mérföldet kocogjon. Ha olyan távolságot és időbeosztást választasz, amelyet kezelni tudsz, az segít az önbizalmad fejlesztésében és az állóképességed növelésében, Cél 30 napra. Azt mondják, három hét kell ahhoz, hogy szokássá váljon, így az egy hónap kézzelfogható cél, amely elegendő ismétlődést biztosít ahhoz, hogy a tevékenység szokássá váljon. Ne feledje, ahogy tapasztalatot szerez és jobban megérti erősségeit és korlátait, az új szokások mérete és terjedelme kétségtelenül növekedni fog.
  2. Használja a rutinját horgonyként. Izgalmas dolog önmagunkba fektetni, de néha az önfejlesztés eufóriája szélsőségekbe sodorhat bennünket. Ez sokféleképpen megnyilvánulhat, beleértve azt is, hogy az egész életünket átrendezzük, amíg az az új szokás körül forog. Ez bomlasztó hatású. A szokásokat nem szabad érzelmek vagy szeszélyek alapján kiválasztani vagy bevezetni. Ehelyett kapcsolja őket a meglévő rutinjához zökkenőmentesen. Lehet, hogy ez a reggeli kocogás ébredés után, 15 perc meditálás ebéd előtt, vagy minden este fogmosás után naplóírás. Ha az új szokást olyasmihez rögzíted, amit már csinálsz – ébredés, ebéd, fogmosás -, az cselekvésre késztet, és a siker felé vezető útra terel.
  1. Könnyen követhetővé kell tenni
    Emlékszel a Staples reklámjára, ahol valaki addig küzd egy feladattal, amíg meg nem nyomja az „easy” gombot? Lehet, hogy a való életben nincs könnyű gomb, de ez a lépés a lehető legközelebb áll hozzá. Ha egyszerű lépésekkel megkönnyíted magadnak a dolgot, az nagy különbséget jelenthet a végigcsinálásban. Ez lehet olyan egyszerű, mint lefekvés előtt kiteríteni a futócipőt és az edzőruhát, ha másnap kocogást tervez, vagy előre bepakolni egy egészséges ebédet, így elkerülheti a gyorséttermi étkezést, amikor éhes. Ahogy a mondás tartja: „A szerencse a felkészülteknek kedvez”. Minél könnyebbé teszed a szokásodat előre az előkészítéssel, annál nagyobb a valószínűsége, hogy betartod, amikor eljön az ideje.

A szokások az Ön lényegi elemei – hogy pozitívak vagy negatívak, az csak Önön múlik. Egy új szokás bevezetése nehéz, de hamarosan elfelejted, hogy egyáltalán csinálod. Sőt, olyannyira normális részévé válik majd az életednek, hogy a reggeli futás vagy a délutáni naplóbejegyzés kihagyása miatt már nem érzed majd kiegyensúlyozatlannak magad. A legfontosabb dolog, amit nem szabad elfelejtened, hogy a botlás nem jelenti azt, hogy elölről kell kezdened. Ha megtörténik (és meg fog történni), csak folytasd ott, ahol abbahagytad; bár az utad rázós lesz és messze nem egyenes, de megéri – és nem csak neked. Amikor elkezded látni, hogy a kemény munkád megtérül, mások is látni fogják. Ez azt jelenti, hogy nem csak a saját életedet változtatod meg, hanem másokat is inspirálsz arra, hogy ugyanezt tegyék.

Forrás: mensjournal.com